x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Solutie britanica - Selectie pe criterii dure

Solutie britanica - Selectie pe criterii dure

de Irina Cristea    |    01 Sep 2006   •   00:00
Solutie britanica - Selectie pe criterii dure

Scandalul privind muncitorii romani nu are "radacini" economice, ci politice, a recunoscut un oficial britanic, care a explicat solutia de compromis pe care Londra o are in vedere pentru a solutiona problema.

Muncitorii romani care vor dori sa lucreze in Marea Britanie dupa aderarea europeana ar putea fi selectati dupa un sistem care li se aplica, in prezent, imigrantilor din statele care nu fac parte din Uniunea Europeana. Potrivit cotidianului britanic The Guardian, guvernul condus de Tony Blair studiaza posibilitatea de a le impune romanilor si bulgarilor nu atat restrictii, cat conditii. Ei vor primi permise de munca doar daca dovedesc ca au specializari in domenii in care Marea Britanie se confrunta cu lipsa fortei de munca.

CONDITII. The Guardian citeaza un oficial guvernamental de rang inalt, care a apreciat ca aceste criterii specifice de selectie vor fi atat de severe, incat putini candidati din cele doua tari le vor putea indeplini. Aceasta ar fi, crede sursa citata, solutia pentru calmarea tensiunilor interne provocate de problema imigratiei din estul Europei. "Avem o traditie indelungata de acceptare a imigrantilor din Europa, dar uneori masurile politice primeaza in fata celor economice, si acelasi lucru se va intampla si in acest caz", a declarat, sub acoperirea anonimatului, un ministru implicat in negocieri.

CONTROVERSE. Nemultumirile privind imigrantii din estul Europei au tot crescut in ultimul an, dupa ce guvernul de la Londra a recunoscut ca cifrele oficiale privind numarul celor intrati in Marea Britanie este mult mai mic decat cel real. Regatul Unit face parte, alaturi de Suedia si Irlanda, din grupul statelor membre ale UE care nu au impus restrictii pe piata muncii pentru opt dintre cele 10 state care au aderat la 1 mai 2004. Doar Cipru si Malta au fost scutite de restrictii de catre toti cei 15 membri de atunci ai Uniunii.

FARA INOVATII
Marea Britanie foloseste, in prezent, un sistem pe baza de puncte pentru a-i tria pe imigrantii care provin din state extracomunitare. Acesta recompenseaza studiile superioare, calificarea profesionala si capacitatea potentiala de salarizare, noteaza The Guardian. Sistemul ar urma sa fie aplicat si in cazul romanilor si bulgarilor care doresc sa munceasca in Marea Britanie. Propunerea are parte de sustinerea Ministerului de Interne, a Ministerului Muncii, dar si a mai multor oficiali din cadrul Ministerului Finantelor. Subiectul nu a fost supus inca dezbaterii guvernului. Securitatea, multiculturalismul si migratia sunt motive pentru care ministrii cabinetului britanic considera ca nu exista un sprijin politic fata de deschiderea integrala a pietei muncii.
×
Subiecte în articol: externe Marea Britanie