Zeci de civili au fost omorâţi şi răniţi în Somalia, ca urmare a atacurilor aeriene conduse de SUA împotriva militanţilor islamişti, a descoperit o anchetă condusă de The Guardian.
Escaladarea atacurilor face parte din strategia politică a administraţiei Trump privind frontierele din Africa şi Orientul Mijlociu. Astfel, au avut loc 34 de atacuri aeriene conduse de SUA în Somalia, în ultimele şase luni.
Aliaţii regionali activi în campania împotriva extremiştilor islamici din estul Africii au condus, de asemenea, multe misiuni. Acestea par a fi cele mai letale pentru civili.
Aproximativ toate atacurile au vizat al-Shabaab, mişcarea extremistă afiliată al-Qaida, care încearcă să stabilească un stat islamic în Somalia de mai bine de un deceniu.
The Guardian a colectat şi investigat rapoartele privind atacurile aeriene din ultimele 12 luni, verificând afirmaţiile în presa locală, cu oficiali locali, echipe medicale, martori şi rude ale victimelor.
În cinci atacuri, începute în luna iulie, peste 50 de civili au fost răniţi sau omorâţi. Cel puţin două atacuri au implicat avioane ale Statelor Unite ale Americii.
Cinci civili au fost ucişi, iar doi au fost răniţi, într-un atac aerian într-un sat, pe 6 decembrie, potrivit martorilor şi personalului medical. Într-un alt incident, în octombrie, rezidenţii şi medicii au afirmat că opt civili au fost răniţi în atacurile aeriene din timpul luptei din regiunea Shabeellaha Hoose.
În august, şapte membrii ai unei familii, inclusiv copii, au murit în timpul unui atac din sudul regiunii Jubaland, potrivit rudelor acestora. Oficialii au afirmat că toţi cei ucişi erau extremişti.
O lună mai devreme, patru persoane, dintre care trei copii, au fost ucise şi alte opt au fost rănite într-un atac aerian într-un sat din apropiere de oraşul portual Kimayo, potrivit rudelor şi martorilor.
Creşterea bruscă a atacurilor, care folosesc forţa aeriană, în Somalia, condusă de SUA a apărut după relaxarea orientărilor destinate prevenirii accidentelor civile şi după o decizie a administraţiei Trump prin care a fost oferită mai multă autoritate comandanţilor militari în privinţa ordonării atacurilor.