x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sondaje: Coaliţia proprezidenţială din Franţa se clasează pe primul loc, dar nu va avea majoritate

Sondaje: Coaliţia proprezidenţială din Franţa se clasează pe primul loc, dar nu va avea majoritate

19 Iun 2022   •   21:11
Sondaje: Coaliţia proprezidenţială din Franţa se clasează pe primul loc, dar nu va avea majoritate
Sursa foto: Hepta

Alianţa Împreună! (centru), care îl susţine pe preşedintele Emmanuel Macron, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar din Franţa, dar nu va avea majoritate, conform proiecţiilor realizate pe baza sondajelor efectuate la urne.

Dacă rezultatul final confirmă aceste aşteptări, ar fi un eşec major pentru liderul de la Elysee, care s-ar vedea astfel nevoit să caute alianţe pentru a-şi pune în aplicare programul politic.

Conform primelor proiecţii după închiderea urnelor, coaliţia Ensemble! (Împreună) a lui Macron ar obţine între 200 şi 260 din cele 577 de mandate ale Adunării Naţionale, aşadar mult sub majoritatea absolută de 289 de deputaţi.

În schimb, alianţa de stânga ''NUPES'' condusă de stângistul Jean-Luc Mélenchon ar obţine între 150 şi 200 de mandate, devenind principala forţă a opoziţiei.

Aceleaşi estimări indică între 60 şi 100 de mandate pentru partidul de extremă-dreaptă Adunarea Naţională, condus de Marine Le Pen.

Cât despre dreapta tradiţională, aceasta obţine circa 60 de mandate şi ar putea juca rolul de arbitru în viitorul legislativ.

Un alt sondaj efectuat la urne de Institutul Elabe, la comanda postului BFMTV, creditează alianţa proprezidenţială Împreună! cu 205-235 de locuri, coaliţia NUPES cu 170-190 de locuri, Mobilizarea Naţională (RN) cu 75-95 de locuri şi partidul Repubicanii (LR), cu 60-75 de locuri.

Potrivit estimărilor, prezenţa la vot în al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare a fost de 46%.

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron