Angajaţi ai marelui studio hollywoodian Sony Pictures, care a fost supus săptămâna trecută unui atac informatic masiv, au primit vineri e-mail-uri de ameninţare care ar proveni de la gruparea de hackeri GOP ('Guardians of Peace' - 'Gardienii Păcii'), o sursă americană din domeniul securităţii afirmând pentru Reuters că principalul suspect pentru atacul cibernetic recent este Coreea de Nord, acuzaţie respinsă de un diplomat nord-coreean.
O purtătoare de cuvânt a Sony Pictures Entertainment, Jean Guerin, a declarat vineri pentru AFP că "unii dintre angajaţii noştri au primit un e-mail ce se revendică a fi trimis GOP", un acronim care în engleză face de asemenea trimitere şi la Partidul Republican (Grand OLD Party). Grupul şi-a asumat responsabilitatea şi pentru atacul informatic asupra Sony început la 24 noiembrie.
"Suntem la curent cu această problemă şi colaborăm cu forţele de ordine", a precizat purtătoarea de cuvânt.
Revista Variety reproduce pe site-ul său conţinutul e-mail-ului, care le cere celor ce l-au primit să-şi trimită numele la o adresă de e-mail dacă nu vor "să fie supuşi represaliilor". "Dacă nu veţi face acest lucru, nu doar voi, dar şi familiile voastre vor fi în pericol", se mai arată în e-mail-ul reprodus de Variety.
Atacul informatic de săptămâna trecută, care a însemnat furtul de date personale de la angajaţi ai Sony, printre care adrese, date de naştere şi numărul de securitate socială, şi punerea online ilegal a cinci filme ale studioului a afectat circa 47.000 de persoane, potrivit unor experţi informatici.
FBI, poliţia federală americană, a deschis o anchetă în acest dosar.
Coreea de Nord este principalul suspect pentru atac, a declarat joi pentru Reuters o sursă americană. Un diplomat nord-coreean a negat acuzaţia că Phenianul se află la originea atacului.
Coreea de Nord a criticat vehement un film produs de Sony, 'The Interview', o comedie despre un plan de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un. Filmul va fi lansat la 25 decembrie.