x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sora lui Kim Jong-Il a prins gustul puterii

Sora lui Kim Jong-Il a prins gustul puterii

de Sînziana Stancu    |    17 Feb 2010   •   00:00

După ce a revenit anul trecut în "prima linie" a regimului nord-coreean, singura soră a liderului Kim Jong-Il râvneşte la un loc mai înalt în ierarhia de la Phenian.



Kim Kyong-Hui, în vârstă de 64 de ani, este nou-apărută în diagrama elitei sistemului puterii nord-coreene, conducând un organism din cadrul Partidului Muncitorilor din Coreea, ce supraveghează sectorul industriei uşoare, scrie AFP, citând surse din Seul.

"De când a revenit în viaţa politică (după o absenţă de 6 ani, n.r.), sora lui îl însoţeşte frecvent pe Kim Jong-Il în vizitele sale în teritoriu", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Unificării (cu Sudul), Lee Jong-Joo, citată de AFP. Oficialităţi din cadrul serviciilor secrete au dezvăluit că liderul nord-coreean, care a împlinit 68 de ani, se bazează din ce în ce mai mult pe familia lui în vederea unei succesiuni la  putere, mai ales după ce s-a îmbolnăvit în 2008, când a făcut infarct, informează agenţia Yonhap.

MEZINUL DIN STRĂINĂTATE
Înainte ca Kyong-Hui să reapară pe scena politică, soţul ei, Jang Song-Thaek, a început să adune capital de imagine, ca "mâna dreaptă" a liderului de la Phenian, zvonindu-se totodată că ar urma să joace rolul de "regent" pe lângă fiul cel mic al lui Kim Jong-Il, Jong-Un, pe care ar vrea să-l instaleze la putere.

Kim Jong-Il are trei fii, despre misteriosul Jong-Un spunându-se că este al doilea copil făcut cu cea de-a treia soţie a liderului nord-coreean. Jong-Un a fost ţinut departe de ochii lumii şi, până acum, nu a fost văzut nici măcar într-o fotografie de familie. Se spune că s-a născut în 1983 şi că este în Elveţia, la Berna, unde studiază la o şcoală internaţională, înscris sub pseudonim. Fostul bucătar al lui Kim Jong-Il a dezvăluit că Jong-Un "seamănă leit cu tatăl lui, şi ca fizic, şi din punct de vedere al caracterului".

×
Subiecte în articol: externe