Un amestec de birocrație, infrastructură deficitară și programare defectuoasă ar permite rușilor să cucerească teritorii NATO din țările baltice, în timp ce comandanții trupelor americane trimise în ajutor ar fi ocupați cu completarea celor 17 formulare necesare pentru a traversa Germania și a intra în Polonia. Ordonate de Casa Albă, simulările militare ale unei confruntări europene între aliați și ruși prezic victoria Moscovei.
Comandanții americani sunt extrem de îngrijorați că, în drumul spre o zonă de conflict cu Rusia, cea mai puternică armată a lumii ar fi blocată în ambuteiajele de pe șoselele Europei, înainte de a da piept cu inamicul, scrie „The Washington Post”. Traversând Europa, spre est, temutele „Humvee” s-ar încurca în spatele unor vehicule utilitare locale, tancurile americane ar putea dărâma poduri ruginite, incapabile să le susțină greutatea, iar trupele SUA ar putea fi blocate atât de vameși prea riguroși, cât și de companii feroviare. Deși numeroase bariere administrative ar fi înlăturate în eventualitatea unei situații de război, perioada confuză de dinaintea confruntării militare propriu-zise ar constitui o problemă majoră, avertizează comandanții „US Army”, citați de publicația americană. În momentul de față, NATO are doar o forță-schelet pe teritoriile statelor membre care au graniță comună cu Rusia. Trupele suplimentare ar fi astfel nevoite să străbată sute de kilometri prin Europa, spre regiunea de conflict. Generate de un amestec de birocrație, programare deficitară și infrastructură necorespunzătoare, întârzierile contingentelor aliate ar permite Rusiei să cucerească teritorii NATO din statele baltice, în timp ce comandanții americani ar fi ocupați cu completarea documentelor necesare traversării Europei. În cel puțin un exercițiu comandat de Casa Albă pentru simularea unei situații de luptă cu Rusia, poticnelile de ordin logistic au contribuit la înfrângerea NATO. Și, în timp ce rușii nu întâmpină nicio problemă în desfășurarea trupelor în interiorul propriilor frontiere, un set stufos de regulamente pe timp de pace complică deplasările militare ale aliaților în Europa. Germania, spre exemplu, permite deplasarea pe șoselele sale a camioanelor încărcate cu tancuri și echipamente grele doar în nopțile din week-end. Suedia, care nu e membră a NATO dar colaborează strâns cu aliații, solicită o notificare oficială cu trei săptămâni înainte de pătrunderea pe teritoriul său a trupelor și a echipamentului militar. Mai mult, regulile ce se aplică pe căile ferate din zona baltică presupun ca trenurile să fie descărcate și apoi reîncărcate în apropierea graniței Poloniei cu Lituania.
Întârzieri ucigașe
Toate aceste reguli, precum și inconvenientele legate de infrastructura locală provoacă întârzieri nepermise în eventualitatea unei desfășurări majore de trupe. „Dacă ajungem acolo în 45 de zile este deja prea târziu”, a avertizat generalul-maior Steven Shapiro, comandantul însărcinat cu organizarea deplasării forțelor americane în Europa. Îngrijorarea tot mai mare a generalilor americani în această privință a determinat în cele din urmă Bruxelles-ul să introducă problema mobilității trupelor aliate pe agenda reuniunii speciale a NATO de luna viitoare, din capitala Belgiei.
„Trebuie să fim capabili să ne mișcăm cel puțin la fel de repede ca Rusia pentru a fi eficienți”.
Ben Hodges, fost comandat al forțelor SUA în Europa