x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe South Stream, amânată

South Stream, amânată

de Sînziana Stancu    |    04 Oct 2008   •   00:00
South Stream, amânată

Gigantul rus Gazprom a anunţat că va întârzia construirea conductei de gaz South Stream, ce va trece prin Marea Neagră, cu cel puţin zece ani.



Gigantul rus Gazprom a anunţat că va întârzia construirea conductei de gaz South Stream, ce va trece prin Marea Neagră, cu cel puţin zece ani.
Gazprom a anunţat ieri că va amâna lansarea planului de construcţie a conductei de gaz ce va alimenta Europa, cu cel puţin doi ani, informează agenţia bulgară de ştiri novinite.com, citând publicaţia economică rusă Vedomosti. În luna ianuarie, directorul Gazprom, Aleksei Miller, anunţa că primele livrări de gaz în Europa prin conducta South Stream vor fi făcute începând din 2013. Acum însă, Vedomosti, care citează în numărul său de ieri "Planul general de dezvoltare a sectorului de gaz până în 2030" scrie că gazul va începe să curgă prin South Stream cel mai devreme în 2015 şi cel mai târziu, în 2024.


Condiţii

Termenul exact pentru lansarea proiectului South Stream, care va livra 31 de miliarde de metri cubi de gaz pe an Europei de Vest, depinde de o serie de factori, inclusiv de condiţiile ce vor fi impuse de piaţa internă şi de cele străine, de politica fiecărui stat participant la proiect în domeniul gazelor şi, nu în ultimul rând, de succesul negocierilor cu celelalte ţări, pentru realizarea planului. De asemenea, Vedomosti precizează că documentul primit nu conţine nici un fel de date despre un preţ estimat al proiectului, reamintind doar că, la început, s-a vorbit ceva în acest sens doar pentru secţiunea de conductă care va trece prin Marea Neagră, acesta urmând să coste aproximativ 10 miliarde de dolari.


Rivalul Nabucco

Planul Gazprom mai prevede că Rusia va trebui să construiască mai întâi 2.400 de kilometri de conductă pe teritoriul său, ca să poată lansa proiectul. Analiştii economici ruşi, citaţi de Vedomosti, sunt de părere că amânarea de către Gazprom a planului South Stream ar putea crea un avantaj considerabil proiectului european al conductei de gaz rivale, Nabucco – conducta ce va livra Europei gaz din Marea Caspică – mai ales pe piaţa central-europeană. Dar, estimează aceiaşi analişti, ameninţarea unei concurenţe serioase a proiectului Nabucco ar putea determina Rusia şi Gazpromul să îşi reconsidere intenţiile de amânare a proiectului South Stream. Conducta Nabucco ar urma să fie lansată în 2013 şi va transporta între 26 şi 32 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

×
Subiecte în articol: externe south stream south stream