x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spaga lui Putin

Spaga lui Putin

de Ana Ilie    |    14 Iun 2005   •   00:00
Spaga lui Putin

Toata lumea s-a intrebat toamna trecuta de ce se incapataneaza Putin sa il sprijine la prezidentialele ucrainene pe Viktor Ianukovici. Raspunsul l-ar putea constitui o vila de lux in Crimeea.

Toata lumea s-a intrebat toamna trecuta de ce se incapataneaza Putin sa il sprijine la prezidentialele ucrainene pe Viktor Ianukovici. Raspunsul l-ar putea constitui o vila de lux in Crimeea.

Un nou scandal zguduie Kremlinul. Este o poveste despre intrigi, mita, case de vacanta si interese geopolitice. Potrivit unor zvonuri venind din directia Ucrainei, presedintele rus Vladimir Putin ar fi primit o "mica" mita electorala din partea fostului presedinte ucrainean Leonid Kucima pentru sprijinul oferit candidatului Viktor Ianukovici in timpul alegerilor prezidentiale. Mita ar fi o foarte frumoasa si scumpa vila de vacanta in Crimeea, pentru care Putin a platit foarte putin - 12 milioane de euro.

DE VIS. Este vorba despre o locuinta de vis, dotata cu toate facilitatile pe care si le-ar putea dori cineva. "Glitinia" se afla in localitatea Nijniaia Orianda, la doar sapte kilometri de Ialta, scrie presa rusa. "O privire in directia opusa nu este mai putin interesanta, doar toate 27 de hectare ale pensiunii se afla pe teritoriul rezervatiei naturale Dumbrava Litoralului Sudic, care este considerat unul dintre cele mai bune exemple ale artei parcurilor si gradinilor din Crimeea", noteaza publicatia Sobesednick. La "Glitinia" este placut si in exterior, si in interior. Peretii sunt confectionati din mesteacan de Karelia, scarile sunt de stejar, mobila de piele, covoare, semineuri, perdele de catifea si de matase, iar camerele au 4,5 metri inaltime, ele invecinandu-se cu alte facilitati: piscine cu apa marina cu incalzire, sauna, solariu, biliard, terenuri de tenis, un bar. Pe langa acestea, o faleza de 400 metri, cu pietris marunt, si un debarcader pentru iahturi. Se ofera tot felul de proceduri fizioterapeutice, masaj, inhalatii, sala de gimnastica medicala.

SCOASA DIN CIRCUIT. Pana vara trecuta, turistii dornici sa viziteze vila in care si-au petrecut vacanta toti secretarii generali sovietici din 1956 pana in 1989 - Hrusciov, Andropov, Brejnev si Gorbaciov - plateau nu mai mult de 300 de dolari pe zi pentru o persoana. Anul acesta, turistii au surpriza sa constate ca viluta nu mai figureaza in bancile de date ale agentiilor de turism. "Anul trecut, "Glitinia" a fost cumparata de Putin. Acum, accesul publicului acolo este inchis", li se explica doritorilor. Desi este imposibil de dovedit ca vila a fost cumparata ieftin de Putin in schimbul sprijinului oferit candidatului Ianukovici la prezidentiale, ziaristii locali spun ca in ziua de 12 noiembrie 2004, imediat dupa inaugurarea liniei de feribot dintre Ucraina si Rusia, Putin si Kucima au vizitat Crimeea. In aceeasi zi, "Glitinia" a devenit proprietate ruseasca. Igor Tarasiuk, seful Gospodariei de Stat a Ucrainei, a confirmat ca "Glitinia a fost cumparata ca resedinta oficiala din Crimeea a lui Putin".
×
Subiecte în articol: externe