x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania le oferă din ce în ce mai puţine oportunităţi de lucru sezonierilor români

Spania le oferă din ce în ce mai puţine oportunităţi de lucru sezonierilor români

22 Iun 2010   •   00:00

Rata ridicată a şomajului în Spania şi condiţiile meteo nefavorabile au redus oportunităţile de lucru pentru sezonierii provenind din România, Maroc şi vestul Africii, informează ediţia online a ziarului britanic The Guardian, notând că cei care găsesc de lucru nu au condiţii foarte bune.

În urmă cu doi ani, în încercarea de limitare a imigraţiei, Spania a redus numărul contractelor temporare de lucru. Drept consecinţă, spre exemplu, regiunea Huelva (sud-est) continuă să atragă sezonieri, dar numărul acestora a scăzut de la 16.500 în 2009 la 4.500 anul acesta.

În plus, Spania nu prea mai atrage imigranţi din cauza ratei ridicate a şomajului, care a atins nivelul de 20 la sută. Aproximativ 100.000 de latino-americani au revenit în ţările de origine în 2009, iar numărul imigranţilor din Spania este în prezent de 5,7 milioane (12 la sută). O altă tendinţă este că înşişi spaniolii au început să caute de lucru în străinătate din cauza situaţiei economice instabile.

Viorica M., o româncă angajată sezonier în Spania, afirmă că toate companiile au început să încalce legislaţia muncii, în principal prin faptul că au contracte scrise doar în spaniolă şi impun o perioadă de probă de două săptămâni înainte de angajare.

Compania Bionest, care deţine cele mai mari sere de căpşuni din Andalucia, şi-a redus cu mult numărul angajaţilor, mai ales că vremea nefavorabilă de anul acesta nu a favorizat acumularea unor recolte prea mari.

Potrivit The Guardian, pe străzile din orăşelul Almonte (în sud-estul Spaniei), pot fi văzute grupuri de femei care aşteaptă autocare pentru a reveni la Bucureşti sau în Tanger (Maroc), la încheierea sezonului culesului de fructe în Spania.

×
Subiecte în articol: externe