Statele mediteraneene au sperat ca măcar două luni de turism să le ajute să treacă vara, înainte ca vremea rece să aducă cel de-al doilea val al pandemiei de COVID-19, așa după cum anticipau virusologii. Se pare însă că virusul nu mai are răbdare și lovește din nou, cu mult înainte de venirea iernii. Spania se străduiește din răsputeri să stingă noi focare ale infecției, în timp ce o serie de state încep să impună măsuri de carantină turiștilor întorși de pe teritoriul spaniol.
Guvernul de la Londra a decis brusc să impună o carantină de două săptămâni tuturor persoanelor care se întorc din Spania, provocând furie și confuzie în rândul turiștilor, luați prin surprindere. Măsura a intrat în vigoare imediat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, și a distrus planurile de vacanță a zeci de mii de turiști. Impunerea acestei măsuri este absolut necesară, fiind un „răspuns în timp real” la creșterea periculoasă a numărului de cazuri de coronavirus, raportate vineri în Spania, a declarat, ieri, șeful diplomației britanice, Dominic Raab, justificând decizia Executivului de la Londra.
Scoaterea sa de pe lista „statelor sigure” constituie pentru Spania o lovitură extrem de grea, în condițiile în care turismul asigură 12% din produsul intern brut al țării, iar acest sector abia începuse să-și reia activitatea, după luni de izolare și restricții de călătorie. Mai mult, britanicii reprezintă peste 20% din numărul turiștilor străini din Spania și cea mai numeroasă naționalitate care vizitează țara mediteraneană, remarcă Reuters. Decizia Londrei a urmat măsurii similare adoptate de Norvegia, vineri, care a reinstituit carantina de zece zile persoanelor întoarse din Spania.
În același timp, Franța a emis o avertizare de călătorie în Catalonia, regiune cu multe puncte turistice populare, precum oraşul Barcelona, în care noi focare de coronavirus au izbucnit în ultimele săptămâni, extinzându-se periculos. Catalonia a raportat, sâmbătă, 1.493 de noi cazuri de coronavirus şi trei decese, iar guvernul regional i-a îndemnat pe locuitorii din Barcelona să rămână acasă.
Autoritățile au cerut, de asemenea, închiderea tuturor discotecilor din Catalonia, începând de sâmbătă, timp de 15 zile, în timp ce barurile, restaurantele şi cazinourile trebuie să închidă până la miezul nopţii. Spania a fost una dintre ţările europene cel mai puternic lovite de pandemie, cu peste 290.000 de cazuri şi mai mult de 28.400 de decese. Executivul de la Madrid a impus măsuri de izolare foarte stricte, pentru a limita răspândirea bolii, relaxându-le apoi la începutul verii.
Decizie devastatoare
Consiliul Mondial pentru Turism și Călătorii a caracterizat decizia Londrei drept „devastatoare” pentru turiști, declarându-se în favoarea soluției impunerii unor măsuri locale de izolare și nu a unor restricții generale de călătorie. TUI, cel mai mare tour operator britanic, și-a suspendat imediat, ieri, toate zborurile din Spania și din Insulele Canare, a informat Sky News, citat de Bloomberg. Concomitent, numeroși turiști au anunțat că renunță la planurile de călătorie în Spania. O altă țară într-o situație disperată este Croația, care se bazează pe turism mai mult decât oricare alt stat membru al UE. De altfel, la nivelul întregului bloc comunitar, turismul suferă pagube incalculabile.
„Decizia carantinării este un dezastru absolut pentru revenirea economiei”.
Angel Tavarez, director pentru economii europene la „Oxford Economics”