x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spaniolii pun taxa pe servitorii imigranti

Spaniolii pun taxa pe servitorii imigranti

05 Ian 2005   •   00:00

Regimul Special al Servitorilor il obliga pe patronul spaniol sa plateasca impozitul la asigurarile sociale daca vrea sa-si regularizeze servitorul strain. Pe de alta parte, servitorii care lucreaza pentru mai multi patroni si vor sa-si legalizeze situatia platesc singuri asigurarile sociale.


ANA-MARIA LUCA

LEGE. Soferii personali sunt considerati servitori si au un regim special de cotizare la asigurarile sociale
Noul proces de regularizare va incepe pe 31 ianuarie 2005 si, conform noilor reguli, pentru a intra in procesul de regularizare, un imigrant trebuie sa dovedeasca ca se afla in Spania cel putin de la 31 iulie 2004 si ca are un contract de munca de cel putin sase luni. Dar procesul de legalizare vine cu responsabilitati pentru cei care lucreaza in casele spaniolilor.

Romanii care lucreaza ca servitori in casele spaniolilor trebuie sa plateasca o cota de 128 de euro din salariul lunar pentru asigurarile sociale in 2005. Si imigrantii care vor incerca sa-si legalizeze situatia si vor incerca sa obtina documentele de rezidenta spaniole conform legii strainilor, va trebui sa plateasca aceasta cotizatie.

Servitorii au un statut special in legislatia spaniola si platesc cotizatia conform "Regimului Special al Servitorilor". Romanii, ca si alti imigranti care primesc actele spaniole in urma regularizarii, intra sub incidenta acestei legislatii speciale. Contributia la asigurarile sociale pentru servitorii spaniolilor a crescut in 2005 cu doi euro fata de 2004, cand a fost de 125,5 de euro. Legea spune ca servitorii trebuie sa plateasca chiar daca muncesc in casele spaniolilor mai putin de 80 de ore pe luna.

CERINTE. Secretarul spaniol pe probleme de imigratie, Julio Ruiz, a spus ca, de regula, angajatorul este cel care trebuie sa solicite regularizarea servitorului si sa inregistreze contractul la serviciul de Asigurari Sociale. Dar daca imigrantul este angajat in regim discontinuu, adica lucreaza pentru mai multi patroni, el este cel care trebuie sa solicite regularizarea. Pentru aceasta, imigrantul care lucreaza ca servitor trebuie sa dovedeasca ca satisface conditiile prevazute de legislatie: va lucra un numar de cel putin 30 de ore pe saptamana timp de 6 luni. In acest fel, imigrantii care care obtin actele de regularizare devin obiectul Regimului Special al Servitorilor. Daca este angajatul mai multor patroni, imigrantul trebuie sa ia asupra sa sarcina de a plati taxa de 128 de euro la asigurarile sociale.

STRAINII, EGALI CU SPANIOLII. "Nu este vorba despre o discriminare. Ei nu platesc aceasta taxa pentru ca sunt straini, ci pentru ca Regimul Servitorilor stabileste acest lucru. Servitorii platesc aceeasi suma fie ca sunt straini sau spanioli", a mai spus Ruiz. Legea spaniola prevede ca un servitor trebuie sa aiba mai mult de 16 ani si sa "slujeasca" unul sau mai multi membri ai familiei. In categoria servitorilor intra nu numai fete in casa sau bucatarii, ci si gradinarii, garzile de corp, paznicii, soferii.

DIN CE IN CE MAI PUTINI
La Regimul Special al Servitorilor cotizeaza aproximativ 75.000 de straini, arata statisticile spaniolilor. Dar aceleasi statistici arata ca numarul a scazut in ultimele luni ale lui 2004. Printre motivele pe care le-a invocat Guvernul spaniol se numara si aparitia unor noi forme de angajare. Fundatiile, de exemplu, care inscriu acesti angajati in Regimul General. Dar si memebrii Guvernului spaniol au recunoscut ca principala cauza este ca cei mai multi angajati de acest tip nu au un contract de munca legal. Executivul spaniol a mai anuntat ca are de gand sa porneasca o reforma a asigurarilor sociale, cu scopul de a organiza doar doua sisteme: unul pentru cei care lucreaza pe cont propriu si unul pentru angajati.

LASATI UN MESAJ!
Daca aveti mesaje pentru rudele din strainatate sau pentru cele din tara asteptam e-mail-urile dumneavoastra la adresele anamaria.luca@jurnalul.ro, costin.anghel@jurnalul.ro sau diaspora@jurnalul.ro
×
Subiecte în articol: diaspora