Uniunea Jurnaliştilor Ruşi protestează faţă de Kremlin ca urmare a faptului că autorităţile doresc să-i arunce abuziv in stradă, pentru a face loc noii televiziuni a lui Vladimir Putin.
Uniunea Jurnaliştilor Ruşi protestează faţă de Kremlin ca urmare a faptului că autorităţile doresc să-i arunce abuziv in stradă, pentru a face loc noii televiziuni a lui Vladimir Putin.
Uniunea Jurnaliştilor Ruşi (UJR), din care fac parte peste 100.000 de persoane, acuză autorităţile moscovite că o alungă ilegal din sediul pe care singură şi l-a construit, pentru a face loc noii televiziuni de stat, Russia Today, care urmează să emită in intreaga lume. Momentul ales de autorităţile ruse nu este intămplător şi duce chiar cu găndul la o răzbunare politică impotriva jurnaliştilor din Rusia.
Astfel, UJR urmează să găzduiască o intălnire cu jurnaliştii străini, sub egida unei organizaţii internaţionale de protecţie a libertăţii presei, in care să se discute starea presei din Federaţia Rusă. Igor Iakovenko, secretarul general al UJR, susţine că ordinul de evacuare a fost dat chiar de preşedintele Vladimir Putin.
EVACUARE FORŢATĂ. Autorităţile ruse au trimis UJR cererea de eliberare a imobilului la data de 18 aprilie. Jurnaliştii ar fi trebuit să părăsească sediul in 30 de zile, insă termenul a fost depăşit. "Avocaţii noştri le-au explicat foarte clar că ridicarea construcţiei a fost realizată exclusiv cu banii Uniunii Jurnaliştilor, inainte de destrămarea URSS", a declarat jurnalistul Vsevold Bogdanov, pentru Echo Moskvi. "Uitaţi de toate lucrurile astea. Cui ii pasă de ce s-a intămplat atunci? Daţi-ne clădirea de bunăvoie", a fost răspunsul autorităţilor. In prezent, UJR şi postul tv atăt de drag lui Putin impart aceeaşi clădire din centrul Moscovei, in care se mai află agenţia de stat Ria Novosti, agenţie ce a lansat postul de televiziune Russia Today in 2005.
DEMISII. Opt jurnalişti au demisionat din agenţia de presă Russia News Service, ca urmare a presiunilor politice venite din partea conducerii manageriale pro-Kremlin. Jurnaliştilor li s-a cerut ca "cel puţin jumătate din ştirile despre Guvernul rus pe care le scriu să fie pozitive", s-au plăns aceştia. Prin aceste măsuri, Putin continuă asaltul asupra libertăţii presei din Rusia. De cănd a venit la putere, in 2000, numeroşi jurnalişti care aveau o poziţie critică faţă de Kremlin au fost ucişi, ultimul in februrie 2007.