x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Specialist IT: Este foarte uşor să ataci informatic SUA

Specialist IT: Este foarte uşor să ataci informatic SUA

02 Aug 2010   •   00:00

Organizarea unui atac informatic generalizat asupra Statelor Unite ale Americii este posibilă pentru oricine dispune de 100 de milioane de dolari şi este realizabilă după o pregătire de doar 2 ani, avertizează un specialist american în spionaj informatic care a prezentat un model de agresiune informatică la un seminar desfăşurat la Las Vegas (Nevada), informează luni AFP.



Cercetător IT la Independant Security Evaluators, Charlie Miller, care a lucrat timp de cinci ani în cadrul NSA (Agenţia de Securitate Naţională americană), şi-a prezentat rezultatul analizei asupra securităţii informatice a SUA în cadrul conferinţei Defcon pe tema ameninţărilor piraţilor informatici, ce s-a desfăşurat duminică la Las Vegas.

"Am acţionat ca şi când, să spunem, Coreea de Nord m-ar fi angajat să organizez un atac cibernetic asupra SUA. Am lucrat în condiţii reale", a declarat el, citat de Agerpres.

Specialistul IT a precizat că a primit deja o solicitare din partea Centrului de excelenţă în apărare informatică din Estonia pentru a participa la crearea unui sistem de apărare împotriva unor astfel de atacuri care vizează securitatea naţională.

"Bănuiam că va fi uşor, dar acum ştiu sigur", a susţinut el, adăugând că SUA sunt extrem de vulnerabile în faţa unui atac cibernetic generalizat. Conform acestuia, forţele care ar dori să organizeze un astfel de atac împotriva Washington-ului ar avea nevoie de doar 100 de milioane de dolari, o sumă infimă prin raport cu banii investiţi tocmai pentru a preveni un astfel de atac, investiţie care este însă complet ineficientă.

Una dintre cheile reuşitei unui astfel de atac împotriva SUA, confom lui Charlie Miller, constă în penetrarea treptată a reţelelor informatice în diferite noduri şi exploatarea şi consolidarea vulnerabilităţilor de securitate existente, timp de doi ani, în pregătirea atacului generalizat.

"Dacă primesc doi ani de pregătire pentru acest atac, atunci pentru SUA totul este pierdut. Însă în aceşti doi ani aveţi încă suficient timp pentru a remedia aceste vulnerabilităţi ce pot fi exploatate", a susţinut el.

Un atac asupra unei ţinte singulare, aşa cum este bursa sau o reţea securizată militară, poate fi realizat aproape imediat, cu costuri suficient de reduse, a mai avertizat el.

×
Subiecte în articol: externe