x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Spectrul României Mari" bântuie Europa de Est

"Spectrul României Mari" bântuie Europa de Est

16 Apr 2009   •   00:00

Preşedintele României, Traian Băsescu, a întrezărit în Republica Moldova 'spectrul comunismului', a adus în discuţie 'represaliile din ţara vecină' şi i-a cerut Uniunii Europene să le ancheteze. De asemenea, Bucureştiul a promis să urgenteze procedurile de acordare a cetăţeniei române pentru locuitorii Republicii Moldova. Se pare că în Europa de Est se întrezăreşte, de fapt, un alt spectru - "spectrul României Mari", notează cotidianul rus Izvestia, citat de Agerpres.

În general, în această regiune există destul misticism, nu întâmplător în Transilvania trăise renumitul Vlad Ţepeş - contele Dracula. Iată că şi 'spectrul comunismului' le face unora pielea de găină, scrie Izvestia. 'Este regretabil faptul că actuala putere comunistă de la Chişinău duce ţara înapoi, spre trecutul sovietic', a spus liderul român. Băsescu a catalogat evenimentele din Republica Moldova drept represalii şi a cerut UE să ancheteze 'încălcările dreptului omului' din ţara vecină. Totodată, Băsescu a respins acuzaţiile privind amestecul României în problemele interne ale Republicii Moldova, declarând că Bucureştiul nu pune sub semnul întrebării integritatea teritorială a ţării vecine.

Totuşi, de ce România, ea însăşi proaspăt membră a UE, şi-a asumat rolul de 'avocat' al locuitorilor Republicii Moldova? După cum explică Băsescu, 65-70% din populaţia Republicii Moldova sunt români. Această idee are adepţi chiar în Republica Moldova. 'Huliganii' moldoveni au ieşit pe străzile Chişinăului agitând drapele româneşti, subliniază Izvestia, ţinând să amintească faptul că rezultatele ultimului recensământ al populaţiei din Republica Moldova arată cu totul altceva: 94% dintre locuitorii republicii se consideră moldoveni, nu români.

Izvestia vrea să demonteze şi altă afirmaţie a preşedintelui Băsescu, potrivit căruia circa 800 de mii de locuitori ai Republicii Moldova ar fi înaintat deja cerere pentru primirea cetăţeniei române. Cotidianul rus afirmă că întreaga populaţie a Republicii Moldova se cifrează la aproximativ 3,5 milioane de persoane, fără a ţine cont de Transnistria, în timp ce drept de vot au peste 2,5 milioane de cetăţeni. Rezultă că autorităţile de la Bucureşti sunt dispuse să recunoască drept cetăţeni români şi ai UE aproape o pătrime dintre locuitorii Republicii Moldova.

Potrivit ziarului rus, Bucureştiul formulase în repetate rânduri pretenţii teritoriale la adresa vecinilor moldoveni, iar acum 'pare să-şi fi schimbat tactica'.

După cum a declarat Băsescu în plenul parlamentului, puţini dintre locuitorii Republicii Moldova care au primit cetăţenia română rămân în România: tineretul vrea să înveţe în Europa, iar Bucureştiul este gata să le ofere tinerilor moldoveni un asemenea cadou. Preşedintele României a propus urgentarea procedurilor de acordare a cetăţeniei române pentru locuitorii ţării vecine, înlăturând toate piedicile birocratice.

Cum se explică aceste promisiuni darnice şi ce aşteaptă România în schimb? - se întreabă Izvestia. Potrivit cotidianului rus, însuşi Băsescu are o mulţime de probleme: cota de popularitate a puterii de la Bucureşti a scăzut brusc. Potrivit unui recent sondaj de opinie, 53% dintre români consideră că ţara se îndreaptă spre o direcţie greşită, iar 80% sunt convinşi că România se scufundă în criza economică. Încrederea faţă de Băsescu a scăzut din ianuarie cu 15%, situându-se în prezent la nivelul de 43%. Astfel, apariţia 'spectrelor' poate avea şi explicaţii destul de concrete, conchide Izvestia. (V.A.)

×