x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii au identificat un balon de recunoaştere al Chinei deasupra Statelor Unite

Americanii au identificat un balon de recunoaştere al Chinei deasupra Statelor Unite

de Redacția Jurnalul    |    03 Feb 2023   •   06:51
Americanii au identificat un balon de recunoaştere al Chinei deasupra Statelor Unite
Sursa foto: Hepta

Armata americană monitorizează un balon de recunoaştere despre care există suspiciuni că ar fi fost trimis de China deasupra teritoriului continental al Statelor Unite, anunţă Pentagonul.

Departamentul american al Apărării urmăreşte de câteva zile balonul de spionaj, aflat în zona de nord a teritoriului Statelor Unite, a declarat joi seară generalul Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului. Deocamdată, armata americană nu intenţionează să doboare balonul de supraveghere.

"Balonul se află în acest moment la o altitudine mult mai mare decât plafonul traficului aerian comercial şi nu prezintă nicio ameninţare militară sau fizică pentru populaţia de la sol", a declarat Patrick Ryder, citat de postul de televiziune CNN.

"Suntem convinşi că acest balon de supraveghere de mare altitudine aparţine Chinei. Au mai fost observate activităţi similare în ultimii ani, inclusiv înaintea începerii mandatului actualei Administraţii", a precizat reprezentantul Pentagonului.

Conform altui oficial american, Administraţia de la Washington a luat legătura cu Beijingul prin intermediul reprezentanţelor diplomatice, în eforturile de soluţionare a incidentului.

Președintele SUA, Joe Biden, a fost informat cu privire la această situație.

Obiectul a zburat deasupra Insulelor Aleutine din Alaska și prin Canada înainte de a apărea miercuri deasupra orașului Billings din Montana, au declarat oficialii.

Un oficial de rang înalt din domeniul apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că guvernul a pregătit avioane de luptă, inclusiv F-22, în cazul în care Casa Albă ar fi ordonat doborârea obiectului.

Înalți lideri militari, inclusiv secretarul apărării Lloyd Austin și generalul Mark Milley, președintele Statului Major al SUA, s-au întâlnit miercuri pentru a evalua amenințarea. Austin se afla în Filipine în acel moment.

Montana, un stat slab populat, găzduiește unul dintre cele trei baze de silozuri cu rachete nucleare din țară, la Malmstrom Air Force Base, iar oficialii au declarat că nava-spion zbura deasupra siturilor sensibile pentru a colecta informații.

Cu toate acestea, oficialul din domeniul apărării a declarat că nu a existat o "amenințare semnificativ sporită" de compromitere a serviciilor secrete americane, deoarece oficialii americani "știu exact unde se află acest balon și exact pe unde trece".

El a adăugat că nu a existat, de asemenea, nicio amenințare pentru aviația civilă, deoarece balonul se afla "semnificativ" deasupra altitudinii folosite de companiile aeriene comerciale.

Oficialul din domeniul apărării a declarat că SUA a discutat problema cu oficialii chinezi din ambasada lor din Washington DC și din Beijing.

În timpul briefingului de joi de la Pentagon, oficialii au refuzat să dezvăluie locația actuală a aeronavei. De asemenea, au refuzat să ofere mai multe detalii despre obiect, inclusiv mărimea acestuia.

"Au existat rapoarte potrivit cărora piloții au văzut acest lucru, deși este destul de sus pe cer", a declarat oficialul apărării fără nume. "Este de dimensiuni considerabile".

Aceștia au adăugat că astfel de baloane de supraveghere au fost urmărite în ultimii ani, dar acesta "pare să stea pentru o perioadă mai lungă de timp".

Acesta i-a derutat pe utilizatorii de rețele sociale din Montana, unii postând imagini cu un obiect rotund și palid aflat sus pe cer. Alții au raportat că au văzut avioane militare americane în zonă, care se pare că monitorizau obiectul.

Guvernatorul republican al statului Montana, Greg Gianforte, a declarat într-o declarație că a fost informat cu privire la situația "profund îngrijorătoare".

Joi, în cadrul unui eveniment fără legătură cu acest subiect, desfășurat la Washington DC, directorul CIA, William Burns, nu a menționat balonul, dar a numit China "cea mai mare provocare geopolitică" cu care se confruntă în prezent SUA.

Presupusa navă de spionaj este de natură să sporească tensiunile înainte de vizita secretarului de stat american Antony Blinken în China, săptămâna viitoare. Aceasta va fi prima vizită în această țară a unui secretar de cabinet al administrației Biden.

Cel mai înalt diplomat american se va afla la Beijing pentru a purta discuții pe o gamă largă de subiecte, printre care securitatea, Taiwan și Covid-19.

De asemenea, el se va întâlni cu președintele chinez Xi Jinping, a relatat joi Financial Times.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: pentagon spionaj China