x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spionii încălzirii

Spionii încălzirii

de Anca Aldea    |    02 Feb 2010   •   00:00

Un fost consilier al premierului britanic Tony Blair acuză serviciile de spionaj străine că ar fi spart căsuţele poştale ale oamenilor de ştiinţă de la Institutul de cercetare a climei din cadrul Universităţii East Anglia pentru a periclita lucrările conferinţei de la Copenhaga din decembrie 2009.



Fostul consilier ştiinţific David King vorbeşte despre o manieră extrem de sofisticată la care au recurs hackerii: aceştia au piratat şi au publicat selectiv aproximativ o mie de e-mail-uri. Hackerii - susţine Sir King - au fost cu siguranţă profesionişti şi ar fi acţionat la comanda unui guvern străin sau a unor organizaţii de lobby din Statele Unite care se opun luptei globale de combatere a schimbărilor climatice. Într-un interviu acordat ziarului The Independent, Sir King sugerează că operaţiunea de spargere a căsuţelor poştale a fost una deosebit de complicată pe care doar unele persoane, care dispun de anumite tehnologii, sunt în stare să o desfăşoare. Circa 1.000 de e-mail-uri şi 2.000 de documente (adunate în perioada 1996-2009) au fost sustrase de pe un server de rezervă al universităţii sus-amintite. O parte dintre acestea conţineau formulări incriminatorii referitoare la gestionarea ineficientă a datelor ştiinţifice şi la încălcarea legii privind accesul liber la informaţii.

 Acest din urmă lucru denotă faptul că hackerii căutau ceva anume care să fi servit unor interese legate de summitul climei de la Copenhaga.

×
Subiecte în articol: externe