x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stalin a ordonat răpirea, încarcerarea şi torturarea naziştilor după încheierea războiului

Stalin a ordonat răpirea, încarcerarea şi torturarea naziştilor după încheierea războiului

31 Oct 2011   •   14:15
Stalin a ordonat răpirea, încarcerarea şi torturarea naziştilor după încheierea războiului

O noua carte lansata in Germania, sub semnatura lui W.S.Christoforow, ofera detalii despre planul de razbunare al lui Stalin, care le-a ordonat agentilor sai secreti sa rapeasca diplomati nazisti dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, pentru a fi incarcerati, torturati si judecati in secret la Moscova.

Stalin a dat unda verde acestui plan in august 1945, la trei luni dupa incheierea ostilitatilor, iar cei vizati au fost, conform Daily Mail, diplomatii germani pe care dictatorul de la Kremlin sovietic ii considera responsabili pentru declansarea razboiului impotriva Uniunii Sovietice de catre Germania nazista.

Germania si URSS au semnat, in 1939, faimosul pact de neagresiune Ribbentrop-Molotov, incalcat insa de Hitler doi ani mai tarziu, in iunie 1941, cand liderul de la Berlin a ordonat Operatiunea Barbarossa, de invadare a Uniunii Sovietice.

Prima tinta a lui Stalin a fost chiar semnatarul german al tratatului, ministrul de Externe Joachim von Ribbentrop. Acesta fusese insa arestat, cu putin timp ininte de trupele americane. Ribbentrop a fost judecat la Nurnberg si a fost condamnat la moarte pentru crime de razboi.

Stalin l-a insarcinat cu depistarea diplomatilor germani pe generalul Alexei Matveievici Sidniev, seful contraspionajului sovietic, care avea sa raporteze descoperirea a 374 de astfel de personaje in Germania si tarile aflate sub controlul Armatei Rosii.

Printre victimele lui Stalin s-au aflat Fritz Grobb, ambasadorul german la Bagdad, Carl Clodius, trimisul special al lui Hitler in Romania, Herbert von Richthofen ori Adolf-Heinz Beckerle, ambii emisari nazisti in Bulgaria in timpul razboiului.

×