x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stânga europeană n-a ştiut să profite de criză

Stânga europeană n-a ştiut să profite de criză

de Irina Cristea    |    04 Iun 2009   •   00:00

Stânga europeană nu a reuşit să atragă de partea sa alegătorii nemulţumiţi de recesiunea economică şi va pierde alegerile europarlamentare în favoarea conservatorilor, care-şi vor prelungi, astfel, perioada de dominaţie în Parlamentul European, se arată într-o analiză a Financial Times, preluată de Mediafax.



Prestigioasa publicaţie apreciază că Partidul Socialist European nu a jucat în favoarea sa. Manifestul politic este excesiv de pompos şi ilizibil, iar formaţiunea nici măcar nu a catadicsit să prezinte un candidat care să-l înfrunte pe Jose Manuel Barroso, preşedintele de centru-dreapta al Comisiei Europene, care are nevoie de susţinerea europarlamentarilor pentru a obţine un nou mandat.

Anticipatul eşec al stângii este cu atât mai surprinzător cu cât cauza crizei economice mondiale este considerată a fi lipsa unei reglementări corespunzătoare a sistemului financiar. Exact consecinţa directă a poziţiei dominante pe care au avut-o în Europa partidele de centru-dreapta în ultimii ani.

PSD, EXCEPŢIA DE LA REGULĂ

O "pasăre rară" în cadrul blocului socialist din Europa este însă Partidul Social-Democrat din România. "Revenit în prim-plan pe scena politică românească după algerile legislative, acesta rămâne unul dintre puţinii reprezentanţi ai stângii din Europa care încă mai beneficiază de sprijin consistent înaintea scrutinului european, un test înaintea prezidenţialelor", comenetază agenţia France Presse.  Înaintea scrutinului de duminică, sondajele arată că PSD este la egalitate perfectă cu PD-L, cu 31% fiecare, în timp ce majoritatea partidelor de stânga în Europa de Vest sunt creditate cu a doua şansă.

×
Subiecte în articol: externe