x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stanley McChrystal: În maxim un an le voi tăia elanul talibanilor!

Stanley McChrystal: În maxim un an le voi tăia elanul talibanilor!

09 Dec 2009   •   00:00

Generalul american Stanley McChrystal, arhitectul strategiei de suplimentare a trupelor din Afganistan, a promis, marţi, că va înfrânge elanul talibanilor în termen de un an, datorită zecilor de mii de militari suplimentari promişi de Washington şi aliaţii acestuia, transmite AFP. "Această misiune nu este doar importantă: ea are în acelaşi timp şi sorţi de izbândă", a declarat el, în faţa Comisiei pentru Apărare a Camerei Reprezentanţilor.



Cei 30.000 de militari anunţaţi de preşedintele Barack Obama vor permite "de acum într-un an (...) inversarea tendinţei rebeliunii şi blocarea accesului talibanilor la populaţia de care depind pentru a supravieţui", a promis comandantul forţelor internaţionale în Afganistan, în timpul unei audieri în Congres. Generalul McChrystal, numit în mai la comanda forţelor americane şi aliate, a prezentat în această vară administraţiei o evaluare a situaţiei din teren şi a solicitat întăriri care au stat la baza strategiei anunţate săptămâna trecută de Barack Obama. În faţa congresmenilor, el a anticipat că în vara lui 2011, data anunţată de preşedintele Obama pentru începerea retragerii forţelor americane, "afganii vor constata că rebeliunea nu poate câştiga, ceea ce le va da şansa de a se plasa alături de Guvernul lor".

Generalul a recunoscut că nu a recomandat stabilirea unei date pentru retragerea trupelor. Anunţul acestui termen limită a fost criticat de republicani care apreciază că talibanii ar putea aştepta plecarea coaliţiei pentru a relua ofensiva. Comandantul trupelor aliate a recunoscut că talibanii ar putea folosi această dată în scop propagandistic, însă a asigurat că ea nu prezintă probleme "din punct de vedere militar". Întăririle vor arăta afganilor că "vrem şi putem să îi apărăm", a afirmat el.

Talibanii sunt nepopulari în rândul populaţiei, iar trupele aliate nu sunt percepute ca o armată de ocupaţie: talibanii "nu sunt o armată de eliberare naţională. Succesul lor are la bază frica", a asigurat el. Generalul i-a avertizat pe congresmeni că reuşita în Afganistan "se va traduce prin costuri importante". Congresul nu se poate opune trimiterii de întăriri, dar are influenţă asupra fondurilor. Unii congresmeni au propus crearea unei "taxe Afganistan" pentru finanţarea întăririlor, alţii preferă calea unui împrumut de război.

La Kabul, preşedintele Hamid Karzai a cerut marţi Statelor Unite să ajute în continuare Afganistanul, care, în opinia sa, nu va dispune de mijloacele financiare pentru a-şi întreţine armata înainte de următorii 15-20 de ani.

Intervenţia generalului McChrystal a fost urmată de cea a lui Karl Eikenberry, ambasadorul SUA la Kabul, căruia presa americană i-a atribuit în ultimele luni mari reticenţe faţă de strategia de întăriri susţinută de comandantul coaliţiei. Cei doi ai minimizat divergenţele. Ambasadorul a asigurat că, de acum înainte, va susţine "fără echivoc" decizia luată. Potrivit unui sondaj publicat marţi, americanii sunt favorabili în proporţie de 58 la sută trimiterii de întăriri şi în proporţie de 60 la sută începerii retragerii în 2011. Potrivit unei anchete a Universităţii Quinnipiac, 57 la sută dintre respondenţi aprobă acum războiul din Afganistan, ceea ce reprezintă o creştere de nouă puncte faţă de sondajul precedent efectuat la jumătatea lui noiembrie.

×
Subiecte în articol: externe