x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stare de urgenţă în Republica Cehă din cauza inundaţiilor. Europa Centrală, în alertă

Stare de urgenţă în Republica Cehă din cauza inundaţiilor. Europa Centrală, în alertă

de Istvan Deak    |    03 Iun 2013   •   15:13
Stare de urgenţă în Republica Cehă din cauza inundaţiilor. Europa Centrală, în alertă

Două persoane au murit şi alte trei au fost date dispărute în Republica Cehă în urma ploilor torenţiale care au provocat  inundaţii şi alunecări de teren şi au determinat autorităţile să declare starea de urgenţă.

În capitala Praga, unde s-au înregistrat cele două decese, opt staţii de metrou au fost închise după ridicarea nivelului râului Vltava şi au fost ridicate, cu ajutorul armatei, baraje în calea apelor. “Vom avea o noapte foarte critică şi o dimineaţă critică”, a avertizat prim-ministrul Petr Necas, care a anunţat că de la ora locală 21:00 starea de urgenţă va fi în instituită în întreaga ţară, cu excepţia unei regiuni din Boemia orientală. Guvernul a trimis armata pentru a ajuta populaţia din zonele afectate de inundaţii şi în unele localităţi a fost necesară folosirea elicopterelor pentru a salva oamenii din case.

Ploile abundente au provocat inundaţii şi în multe regiuni din Austria, unde două persoane au fost date dispărute şi sute de cetăţeni au fost evacuaţi din cauza creşterii nivelului apelor. De asemenea, ploile torenţiale din sudul şi estul Germaniei au provocat duminică suspendarea traficului feroviar între Germania şi Austria.

Autorităţile din mai multe ţări din centrul Europei sunt în alertă şi iau urgent măsuri de prevenire a inundaţiilor din cauza unor râuri care ameninţă să iasă din matcă, urmare a ploilor torenţiale din ultimele zile. În numeroase zone, s-au produs deja inundaţii grave, informează agenţiile de presă străine.
Echipele de salvare au fost nevoite să folosească elicoptere pentru a-i salva pe localnicii din oraşul ceh Hostinne, a afirmat Martina Zahourkova, purtător de cuvânt al unităţii de pompieri. Totodată, autorităţile cehe au anunţat că zeci de drumuri şi câteva linii de cale ferată au fost închise, în timp ce meteorologii au avertizat că precipitaţiile vor continua să cadă până luni.

Cel puţin patru persoane au murit sau sunt date dispărute din cauza inundaţiilor în Germania şi Elveţia.

Oraşele Passau şi Rosenheim au emis avertizări de inundaţie având în vedere că nivelul Dunării şi al râului Inn continuă să crească. După cum a relatat agenţia DPA, autorităţile din Passau au cerut sprijinul armatei pentru a ridica diguri de protecţie.

În ultimele 48 de ore ploi torenţiale au căzut în landurile germane Baden-Württemberg, Bavaria, Saxa şi Turingia, astfel că râurile au atins nivele ridicate şi în unele locuri au ieşit chiar din matcă. În Saxa autorităţile din regiunea Chemnitz şi Leipzig au declarat starea de urgenţă, după ce râurile au depăşit cota de alertă. În Bavaria, Dunărea a inundat parţial oraşul Passau, la frontiera cu Austria, iar în landul Baden-Württemberg, intemperiile au provocat căderea mai multor copaci, astfel că pompierii şi echipele speciale au efectuat aproximativ 3.000 de intervenţii.

Cancelarul Angela Merkel a promis sprijinul guvernului federal pentru populaţiile afectate, dând asigurări că dacă va fi necesar va recurge la ajutorul armatei, a informat purtătorul de cuvânt Steffen Seibert într-un mesaj publicat pe contul său de tweeter în jurul orei 13.00 GMT.

×