x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stat Islamic a rămas fără voce. Numărul doi în SI a fost ucis într-un raid aerian

Stat Islamic a rămas fără voce. Numărul doi în SI a fost ucis într-un raid aerian

de Şerban Mihăilă    |    01 Sep 2016   •   10:06
Stat Islamic a rămas fără voce. Numărul doi în SI a fost ucis într-un raid aerian

Abu Muhammad al-Adnani, numărul doi în ierarhia rețelei teroriste Stat Islamic (SI), a fost ucis într-un raid aerian, în orașul sirian Alep, a anunțat, marți, agenția de știri Amaq, portavoce a militanților jihadiști. Adjunct al liderului Abu Bakr al-Baghdadi şi principal strateg al organizației fundamentaliste sunnite, Adnani era şi purtător de cuvânt al SI.

“Abu Muhammad al-Adnani a devenit martir în confruntările militare din orașul Alep” și a fost ucis “în timp ce supraveghea operațiunile pentru respingerea campaniilor militare din Alep”, se arată într-un comunicat al SI, care nu specifică însă data morții liderului jihadist și nici detalii despre circumstanțele eliminării sale. Inițial, informațiile în privința neutralizării comandantului terorist nu au fost confirmate de serviciile de informații occidentale. În schimb, Moscova a anunțat că al-Adnani a fost ucis de aviația rusă. Într-o declarație dată publicității și citată de BBC, Pentagonul a precizat că al-Adnani a fost ținta unui raid aerian în localitatea al-Bab, la nord-est de Alep, iar rezultatele acestei acțiuni sunt în curs de evaluare. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, l-a descris pe al-Adnani drept “principalul arhitect al operațiunilor externe ale SI”. “El a coordonat mișcările combatanților din SI, a încurajat direct atacurile comise de «lupi singuratici» asupra civililor și personalului militar și a recrutat în mod activ noi membri”, a spus Cook, citat de BBC. Purtătorul de cuvânt consideră eliminarea lui al-Adnani “o nouă lovitură mortală dată SI”.

Lovitură de grație dată SI 

Din perspectiva unei organizații teroriste proscrise, care plasează propaganda în centrul strategiei sale globale, moartea putătorului de cuvânt reprezintă o pierdere extrem de grea. Mai mult, se pare că dispariția lui al-Adnani nu va putea fi suplinită foarte ușor, deoarece liderul SI era un amestec perfect de oratorie eficientă și experiență militară. În ultimii doi ani, el a cerut cu vehemență susținătorilor SI să treacă la atacuri în țările lor de origine, utilizând orice armă disponibilă – “cuțit, piatră sau vehicul” – împotriva cetățeniilor occidentali din statele membre ale coaliției antiihadiste. Apelurile sale au inspirat atacuri devastatoare, în special în Europa, iar vara aceasta s-au soldat cu una dintre cele mai sângeroase luni de Ramadan din istoria recentă.

Abu Muhammad al-Adnani s-a născut în 1977, în nordul Siriei. El a jurat credință organizației teroriste Al-Qaeda, cu peste un deceniu în urmă, iar SUA au pus pe capul lui o recompensă de 5 milioane de dolari. În 2014, el a anunțat constituirea așa-zisului califat SI, ce includea teritorii din Siria și Irak.

Abu Muhammad al-Adnani a devenit rapid imaginea SI și cea mai cunoscută voce a militanților jihadiști. Pe fondul apelurilor sale la violență, rețeaua teroristă s-a remarcat prin crime de anvergură şi a revendicat o serie de atentate, inclusiv atacurile comise la Paris în noiembrie 2015, soldate cu 130 de morți, atentatele din martie 2016, de la Bruxelles, soldate cu 32 de morți, și atacul de la Nisa, din 14 iulie 2016, în care au fost ucise 86 de persoane.

 

×