x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stat Islamic atacă și în Iran

Stat Islamic atacă și în Iran

08 Iun 2017   •   17:45

Bilanţul atacurilor armate de la Teheran, care au vizat Parlamentul iranian şi mausoleul Ayatollahului Khomeini, a ajuns la cel puţin 12 morţi și peste 40 de răniți, a informat BBC, ieri după-amiază. Potrivit Teheranului, autoritățile de securitate iraniene au reușit să oprească un al treilea atac.

Atacurile au fost revendicate — în premieră în Iran — de gruparea teroristă Statul Islamic, transmit agențiile internaționale de presă. „Luptători ai Stat Islamic au atacat mausoleul lui Khomeini și parlamentul iranian de la Teheran”, a relatat agenția de propagandă a grupării jihadiste, Amaq, citată de Reuters și de EFE. Potrivit mass-media iraniene, patru teroriști au fost uciși în clădirea parlamentului de către forțele de securitate. Conform BBC, agresorii înarmați ar fi pătruns în clădire deghizați în femei, printr-o intrare deschisă pentru public. A urmat un schimb de focuri intens între teroriști și forțele de securitate. Între timp, alți teroriști au atacat mausoleul Ayatollahului Khomeini, fondatorul republicii islamice, din sudul Teheranului. Potrivit guvernatorului capitalei, o femeie a detonat vesta cu explozibili aflată asupra sa, iar un alt atacator a fost ucis de trupele de securitate. Câțiva vizitatori au fost răniți. Atentatele din Teheran au fost un adevărat șoc pentru iranieni, care trăiesc într-o țară mult mai sigură și mai stabilă decât majoritatea statelor din zonă. În pofida implicării active a Iranului în lupta contra SI, atât în Irak, cât și în Siria, gruparea sunnită nu lansase până acum niciun atac pe teritoriul iranian, țară cu o populație preponderent șiită.

În ultimele luni, serviciile de informații iraniene au afirmat că au descoperit și neutralizat o serie de planuri de atentate, inspirate de Stat Islamic.

 

×
Subiecte în articol: stat islamic iran