x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stat Islamic bagă imigranți în UE contra cost

Stat Islamic bagă imigranți în UE contra cost

de Şerban Mihăilă    |    03 Feb 2017   •   17:15
Stat Islamic bagă imigranți în UE contra cost
Sursa foto: Emilio Morenatti/AP

După ce a ajuns pe punctul de a epuiza resursele de câștig provenite din contrabanda cu produse petroliere și antichități, organizația teroristă Stat Islamic (SI) s-a reorientat rapid spre o nouă activitate extrem de profitabilă. Alături de alte grupări teroriste islamice, SI se autofinanțează acum, introducând ilegal imigranți pe continentul european.

 

Datele strânse de agențiile de spionaj demonstrează că grupări criminale din Africa implicate în traficul ilegal de imigranți spre Europa au încheiat „parteneriate” cu organizații teroriste din Orientul Mijlociu, între care și SI, a anunțat șeful serviciilor de informații din Italia, Alessandro Pansa, într-un interviu acordat publicației „La Stampa”. „Stat Islamic se confruntă cu un regres serios. Cele mai mari surse de câștig ale organizației –contrabanda cu petrol și antichități – sunt pe punctul de a fi epuizate. Credem că teroriștii recurg la traficul de persoane, care a devenit noua lor sursă de venit”, a declarat Pansa. Calificând implicarea grupărilor teroriste în acest tip de contrabandă drept una dintre cele mai mari provocări pentru Italia, el susține că este vital ca executivul de la Roma să colaboreze cu guvernele din Africa pentru „a ataca rădăcinile fenomenului de imigrație”. De altfel, potrivit agenției Reuters, guvernul Italiei a constituit deja un fond la care statele africane pot să apeleze pentru a-și închide granițele și a opri astfel fluxul de imigranți ce traversează Marea Mediterană, cu destinația Europa. Pansa a refuzat să comenteze însă recentul decret al președintelui american, Donald Trump, prin care Casa Albă a suspendat imigrația și acordarea de vize pentru șapte state majoritar musulmane. Cu toate acestea, șeful serviciile de informații din Italia nu s-a arătat surprins de ordinul lui Trump, comentând sec: „Ne așteptam la acest lucru”.

Marea, ruta morții pentru mii de oameni

Aproximativ 400.000 de imigranți au pătruns în Europa pe rute maritime, în 2016, iar peste 5.000 au murit încercând să ajungă pe calea mării, susțin agențiile umanitare, citate de site-ul Breitbart. În 2015, amintește aceeași sursă, premierul australian, Tony Abbott, a cerut Uniunii Europene să trimită ambarcațiunile cu refugiați înapoi, spre Africa, afirmând: „Dacă vreți să protejați vieți, trebuie să opriți bărcile”. Abbott a oferit apoi exemplul țării sale, care a oprit ambarcațiunile cu imigranți și „a salvat, astfel, vieți”. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Natasha Bertaud, a declarat că modelul australian „nu poate constitui niciodată un model” pentru UE, deoarece ar încălca obligațiile internaționale asumate de blocul comunitar. Între timp, însă, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a precizat, ieri, că a sosit momentul ca UE să închidă ruta folosită de imigranții clandestini între Libia și Italia. Potrivit AFP, liderul european, care l-a primit la Bruxelles pe șeful Guvernului de Uniune Națională din Libia, Fayez al-Sarraj, a explicat că UE „și-a demonstrat capacitatea de a închide rutele de migrație”, aluzie la acordul semnat cu Turcia în martie 2016, în urma căruia s-a redus masiv fluxul de imigranți către insulele grecești din Marea Egee. UE va suplimenta ajutorul pentru Libia, printre măsurile vizate fiind pregătirea Gărzii de Coastă libiene și construirea unor tabere adecvate de refugiați, în contextul în care, foarte probabil, în primăvara acestui an, va crește numărul de imigranți dinspre Africa, cu destinația Europa.

 

Acum e timpul să închidem ruta care leagă Libia de Italia. Acest lucru ne este la îndemână”. Donald Tusk

×