Administraţia Joseph Biden a exprimat preocupare privind condamnarea la închisoare a lui Aleksei Navalnîi şi a cerut eliberarea liderului opoziţiei ruse, conform agenţiei Reuters.
"Statele Unite sunt profund preocupate de hotărârea autorităţilor ruse de condamnare a liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi, la doi ani şi opt luni de închisoare", a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken.
"Deşi colaborăm cu Rusia pentru avansarea intereselor SUA, ne vom coordona cu aliaţii şi partenerii pentru a trage Rusia la răspundere deoarece nu respectă drepturile propriilor cetăţeni", a subliniat Antony Blinken.
O instanţă judiciară din Moscova a decis, marţi, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare. Tribunalul districtual Simonovski din Moscova a decis înlocuirea sentinţei de condamnare cu suspendare, din cauza încălcării termenilor condamnării şi a acţiunilor de perturbare a ordinii publice. În acest context, instanţa judiciară a dispus anularea condamnării cu suspendare şi înlocuirea sentinţei cu o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare. Instanţa a dispus scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de Aleksei Navalnîi în arest la domiciliu. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată prin apel de Aleksei Navalnîi în termen de zece zile.
În cursul procesului, Aleksei Navalnîi a declarat că este vorba de o încercare a Administraţiei Vladimir Putin de a "provoca temeri pentru milioane de ruşi".
Disidentul rus Aleksei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020. O instanţă judiciară a decis menţinerea în detenţie a lui Aleksei Navalnîi 30 de zile. Serviciul rus al Penitenciarelor a comunicat că Aleksei Navalnîi a încălcat termenii unei sentinţe cu suspendare. Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru furt, un caz din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Un termen al controlului judiciar expirase pe 30 decembrie 2020, iar Navalnîi ar fi trebuit să se prezinte la o secţie judiciară.
În plus, Comitetul rus pentru Investigaţii a anunţat recent că Aleksei Navalnîi este vizat de o anchetă privind "fraude de amploare". Liderul opoziţiei ruse este suspectat că ar fi utilizat în scopuri personale fonduri colectate pentru organizaţiile civice pe care le conduce, valoarea presupuselor fraude fiind de 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro). Aleksei Navalnîi conduce mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru drepturile omului şi combaterea corupţiei.
Zeci de mii de persoane au protestat în Rusia în ultimele săptămâni, cerând eliberarea lui Aleksei Navalnîi.
(sursa: Mediafax)