x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite pun pe lista neagră furnizorul israelian de instrumente de hacking NSO Group

Statele Unite pun pe lista neagră furnizorul israelian de instrumente de hacking NSO Group

03 Noi 2021   •   21:00
Statele Unite pun pe lista neagră furnizorul israelian de instrumente de hacking NSO Group

Departamentul de Comerț al SUA a adăugat miercuri companiile NSO Group și Candiru din Israel pe lista sa neagră, afirmând că au vândut programe de spionaj unor guverne care au folosit echipamentele pentru a viza oficiali guvernamentali, jurnaliști și alte persoane, scrie Reuters.

Positive Technologies din Rusia și Computer Security Initiative Consultancy PTE. LTD, din Singapore, au fost, de asemenea, incluse pe listă. Departamentul a declarat că acestea făceau trafic cu instrumente cibernetice folosite pentru a obține acces neautorizat la rețele de calculatoare.

Includerea companiilor în listă, pentru implicarea în activități contrare intereselor de securitate națională sau de politică externă ale SUA, înseamnă că exporturile către acestea din partea omologilor americani sunt restricționate.

"Nu luăm măsuri împotriva țărilor sau guvernelor în care se află aceste entități", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

În trecut, NSO Group și Candiru au fost acuzate că au vândut instrumente de hacking unor regimuri autoritare. NSO spune că își vinde produsele doar agențiilor de aplicare a legii și de informații și că ia măsuri pentru a limita abuzurile.

Un purtător de cuvânt al NSO a declarat că firma este "consternată" de această decizie, deoarece tehnologiile sale "sprijină interesele și politicile de securitate națională ale SUA prin prevenirea terorismului și a criminalității și, prin urmare, vom milita pentru ca această decizie să fie anulată".

Ministerul israelian al Apărării, care acordă licențe de export pentru NSO, a refuzat să comenteze.

Informațiile de contact pentru Candiru nu au fost disponibile.

Administrația Biden a impus anul acesta sancțiuni asupra Positive Technologies, o firmă rusă de securitate cibernetică, pentru că a oferit sprijin serviciilor de securitate rusești. Compania neagă orice abatere.

Purtătorii de cuvânt ai Positive Technologies și Computer Security Initiative Consultancy PTE. LTD, cunoscută și sub numele de COSEINC, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Un fost oficial american familiarizat cu Positive Technologies, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că firma a ajutat la crearea infrastructurii informatice folosite în atacurile cibernetice ruse asupra organizațiilor americane.

(sursa: Mediafax)

×