O statuie din bronz a zeului grec Apollo, veche de cel puţin 2.000 de ani, ar fi fost găsită de un pescar palestinian, din Fâşia Gaza, iar în prezent este confiscată de miliţia grupării Hamas, care nu permite accesul la artefact.
Joudat Ghrab, un pescar de 26 de ani, spune că a găsit statuia de 500 de kilograme anul trecut, în luna august, în apropiere de graniţa cu Egiptul. Statuia s-ar fi aflat sub apele mării, la aproximativ 100 de metri de ţărm.
Ghrab spune că iniţial a crezut că vede un cadavru de om ars, iar când s-a apropiat şi-a dat seama că este vorba de o statuie. Pescarul şi-a chemat fraţii, prinzând apoi statuia într-o plasă şi trăgând-o la ţărm, o operaţiune care ar fi durat patru ore.
"A fost ca şi când Dumnezeu mi-ar fi oferit un dar. Situaţia mea financiară este foarte grea, încă mai aştept recompensa", spune pescarul.
Ghrab şi fraţii săi au urcat statuia într-o căruţă trasă de un măgar şi au dus-o în casa lor - spre nemulţumirea mamei sale care nu a apreciat statuia cu zeul dezbrăcat.
Ghrab spune că a tăiat unul dintre degetele statuii şi l-a dus la un expert, crezând că ar putea fi de aur. Fără ştirea lui Ghrab, un frate de-al său a tăiat alt deget, tot pentru a evalua metalul. Degetele au fost topite de bijutieri, între timp.
Vestea descoperirii făcute de Ghrab s-a răspândit însă repede, iar statuia a fost confiscată de miliţia grupării Hamas. La scurt timp, pe site-ul eBay a apărut un anunţ de vânzare a artefactului contra sumei de 500.000 de dolari.
În prezent, reprezentanţii Hamas spun că investighează cine ar fi dat anunţul, iar statuia va rămâne ascunsă până când situaţia se va lămuri.
În felul acesta, însă, arheologii din întreaga lume au aflat de descoperirea statuii şi au putut studia, în baza pozelor, despre ce e vorba. Statuia pare să aibă între 2.000 şi 2.500 de ani.
"Este ceva unic. Într-un fel, este nepreţuită", spune arheologul francez Jean-Michel de Tarragon, care efectuează lucrări în Ierusalim. Tarragon spune că cei 500.000 de dolari ceruţi pe statuie reprezintă o sumă infimă.
Arheologul spune, însă, că există multe hibe în povestea prezentată. Condiţia excelentă în care se prezintă statuia ar indica faptul că aceasta n-ar fi fost descoperită în mare, ci pe uscat.
"Nu avea cum să fie găsită în mare, este prea curată. A fost găsită pe pământ şi într-un loc uscat", spune arheologul, care adaugă că dacă statuia ar fi stat atât de mult timp în apă, ar fi fost mult mai decolorată şi ar fi prezentat îndoituri.
Ministrul palestinian al Turismului, Ahmed Al-Bursh, spune că statuia va fi expusă public după ce se va termina investigaţia care să arate cine a vrut să vândă artefactul. Al-Bursh spune că şi pescarul Ghrab îşi va primi recompensa.
"Este o comoară preţioasă şi o descoperire arheologică însemnată. După ce statuia va fi predată de poliţie, o vom restaura şi o vom expune. Organizaţiile internaţionale s-au oferit deja să ne ajute la munca de restaurare. Am primit şi oferte de închiriere de la un muzeu din Geneva şi de la Luvru", a spus ministrul.
Al-Bursh a confirmat că statuia ar fi fost găsită în apă, însă arheologul Jean-Michel de Tarragon continuă să aibă îndoieli şi crede că artefactul ar fi fost descoperit în afara Fâşiei Gaza, motiv pentru care s-a inventat povestea cu găsirea lui sub ape. Tarragon mai spune că este important să se ştie locul exact al descoperirii, pentru că alte artefacte ar putea zace încă acolo.
"O statuie ca aceasta ar fi fost expusă, atunci când a fost realizată, într-un loc public, într-un palat sau într-un templu. Dacă este vorba de un templu, ar trebui să se descopere acolo şi alte artefacte, nu doar statuia. Cred că statuia este doar vârful icebergului", spune Tarragon.