x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statuile lui Lenin din Ucraina, doborâte de manifestanţi

Statuile lui Lenin din Ucraina, doborâte de manifestanţi

21 Feb 2014   •   15:12
Statuile lui Lenin din Ucraina, doborâte de manifestanţi

Sute de manifestanţi au dat jos o statuie a lui Lenin amplasată într-o piaţă centrală din localitatea ucraineană Jitomir, situată la circa o sută de kilometri vest de capitala Kiev, relatează agenţia EFE citând presa locală.

După ce au reuşit cu greu să doboare monumentul din granit, manifestanţii au cântat imnul Ucrainei şi au făcut statuia bucăţele, plecând acasă cu fragmente din ea.

Marx, Engels şi mareşalul Tito, zugrăviţi în IAD

Aceasta este probabil a şasea statuie a liderului Revoluţiei bolşevice care a fost dată jos de manifestanţii pro-europeni din Ucraina de când au început protestele generate de refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. 

Prima statuie a lui Lenin care a avut această soartă a fost cea amplasată în centrul capitalei Kiev. Pe 8 decembrie 2013, un grup de ultranaţionalişti, simpatizanţi ai partidului Svoboda, au dat-o jos de pe soclu şi au făcut-o bucăţi cu ciocanul. Apoi, unele fragmente au fost scoase la vânzare pe internet, cu preţul de pornire de 6,25 de dolari pe kilogram. 

×
Subiecte în articol: lenin statui revolutie ucraina