Parlamentul ungar a adoptat marţi o lege care vizează naţionalizarea pieţei manualelor şcolare, care de acum înainte vor fi concepute şi publicate de un organism de stat, în ciuda opoziţiei exprimate de edituri şi de corpul profesoral, relatează France Presse.
Începând cu data de 1 septembrie 2014, manualele şcolare pentru clasele 1-8 vor fi furnizate gratuit şcolilor de către stat, existând posibilitatea alegerii între două manuale diferite pentru fiecare materie şi pentru fiecare nivel.
Scade simţitor numărul manualelor
În consecinţă nu vor mai fi decât 500 de manuale diferite, faţă de circa 5.000, câte sunt în prezent, potrivit estimărilor site-ului de informaţii index.hu, care cifrează la 15 milioane numărul cărţilor vândute în fiecare an pentru clasele respective.
“Libertatea învăţătorilor de a alege metoda de lucru va fi compromisă, iar şcolile vor pierde din autonomia lor reală”, este de părere Istvanne Gasko, preşedintele Sindicatului Învăţătorilor.
Un organism de stat va concepe şi publica manualele, lăsând în sarcina editurilor preluarea comenzilor şi livrarea cărţilor. Dar editurile intenţionează să acţioneze Guvernul în justiţie, pentru a cere despăgubiri.
Textul a fost aprobat în cadrul unei proceduri accelerate, cu 236 de voturi pentru, 73 contra şi 2 abţineri.
Guvernul conservator al lui Viktor Orban intenţionează să reformeze piaţa manualelor şcolare, apreciind că editurile au ca singur obiectiv să realizeze maximum de beneficii, trimiţând maximum de cărţi şcolilor.
Fapt rarissim, doi deputaţi ai partidului la putere Fidesz au votat contra textului de lege, printre care şi Zoltan Pokorni, ministrul Educaţiei din perioada 1998-2001.