Guvernul ungar a preluat şase clinici private de fertilizare in vitro şi a sporit finanţarea pentru a face tratamentele accesibile pentru tot mai multe cupluri, în cadrul unui program de oprire a declinului numeric al populaţiei, a anunţat executivul de la Budapesta, relatează agenţia Reuters.
Premierul Viktor Orban (foto) a făcut o prioritate din sporirea natalităţii şi a acordat stimulente menite să încurajeze cuplurile să facă mai mulţi copii, precum scutiri de taxe sau împrumuturi subvenţionate, astfel încât pe termen lung Ungaria să nu ajungă să-şi acopere deficitul de forţă de muncă prin imigraţie.
Potrivit deciziei apărute joi în publicaţia oficială „Magyar Kozlony”, guvernul ungar a preluat sub controlul statului şase clinici specializate în fertilizare in-vitro, măsură pe care o consideră a fi de o „importanţă naţională strategică” şi prin urmare nu i se aplică regulile pieţei concurenţiale.
Guvernul de la Budapesta a mai precizat că medicamentele folosite la tratamentele de fertilizare vor fi scutite de taxe de la 1 ianuarie 2020 şi vor fi eliminate limitările pentru finanţarea de către stat a tratamentelor de fertilizare in vitro, pentru a nu mai exista liste de aşteptare.
Cea mai importantă clinică de fertilizare in vitro de la Budapesta, „Kaali Institute”, a refuzat să comenteze decizia. Fondatorul acestei clinici, profesorul Geza Nagy Kaali, a fost însă citat într-o declaraţie a guvernului afirmând că se vor naşte mai mulţi copii dacă statul va spori finanţarea pentru creşterea natalităţii.
În anul 2017, Geza Nagy Kaali i-a trimis o scrisoare premierului Viktor Orban, în care a subliniat că 20-25% din cuplurile ungare care doresc să aibă un copil se confruntă cu probleme de fertilitate. El a apreciat că o eliminare a limitării finanţării guvernamentale pentru tratamentele de fertilizarea in vitro ar permite creşterea numărului copiilor născuţi prin această metodă de la circa 2.000 la circa 3.500 pe an.