x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stenogramele ucrainiene

Stenogramele ucrainiene

de George Daniel Ripa    |    11 Sep 2007   •   00:00
Stenogramele ucrainiene
Sursa foto: IVAN SEKRETAREV/

Presa ucraineană a scos la iveală informaţii privind o convorbire dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul de la Kiev, Victor Ianukovici, unde favorurile politice se impletesc cu cele economice.

Kiev - Ianukovici poate pierde alegerile după modelul PSD

Presa ucraineană a scos la iveală informaţii privind o convorbire dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul de la Kiev, Victor Ianukovici, unde favorurile politice se impletesc cu cele economice.

Două site-uri ucrainiene au postat pe internet transcrierea unei convorbiri dintre preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi premierul ucrainean, Victor Ianukovici, unde "ţarul" de la Kremlin il roagă pe şeful guvernului de la Kiev să aibă grijă de companiile energetice ruseşti, promiţănd in schimb să menţină la putere guvernul socialist şi după alegerile legislative ce vor avea loc pe 30 septembrie. Ambele site-uri de internet suţin că dispun de inregistrarea audio şi video a dialogului, informează Hot News. Se pare că discuţia dintre cei doi a avut loc in cadrul salonului de aviaţie de la Moscova, in perioada 21-26 august 2007.

Â

PUTIN, ANTI-NATO. Conform stenogramelor, Putin i-a cerut lui Ianukovici ca Partidul Regiunilor să adopte un discurs mai agresiv la adresa NATO şi unul favorabil limbii ruse. "Lucrăm la aceste chestiuni", i-ar fi răspuns Ianukovici. Mai mult, premierul ucrainean cunoscut pentru tonul său anti-occidental i-a declarat lui Putin că aprobă ideea Kremlinului in privinţa creării unei "Uniuni a Statelor Slave", idee adoptată de Moscova ca un plan B la fostul proiect de creare a unui spaţiu economic unic care să includă majoritatea statelor din fosta URSS.

Ianukovici i s-a plăns lui Putin că ar putea pierde scrutinul legislativ din 30 septembrie şi implicit puterea, insă preşedintele rus a părut că este sigur de victoria formaţiunii politice pro-ruse, Partidul Regiunilor, condus chiar de actualul premier. "Cred, Viktor Fiodorovici, că in această problemă nu vor exista schimbări. Cred că guvernul Ianukovici va continua să lucreze şi pe viitor", i-a transmis sigur pe el preşedintele rus. Aceste informaţii apar cu doar căteva zile inainte ca Partidul Regiunilor să iniţieze un referendum privind aderarea la NATO şi statutul limbii ruse, adică exact problemele care il interesau cel mai mult pe Vladimir Putin.

×
Subiecte în articol: externe ianukovici