x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

06 Ian 2009   •   00:00

6 ianuarie 2009



SPĂLARE DE BANI
Aproape un miliard de euro ar fi fost transferaţi din Rusia în Bulgaria pentru a fi “spălaţi”, transmite presa de la Sofia. Cazul face obiectul unei anchete fără precedent în Uniunea Europeană, după cum declară surse din cadrul ministerului bulgar de Justiţie. Banii ar fi ajuns în Bulgaria prin intermediul unei societăţi imobiliare şi de servicii financiare, Optima Ca, creată în mai de o rusoaică naturalizată finlandeză. Transferul s-ar fi făcut de la o firmă din Estonia. O parte din bani au fost retraşi ca lichidităţi, luând drumul Rusiei. Restul a ajuns în conturile unor bănci din mai multe ţări, printre care Cipru, Dubai şi Hong-Kong. Proprietara Optima Ca susţine că “această sumă de un miliard de euro constituie cifra de afaceri a companiei”. (Irina Cristea)

REVENIRE
Nave de război ale Rusiei vor fi staţionate în porturile statelor prietene de pe întreg globul. Liderii militari ai Rusiei au aprobat un plan menit să redea marinei ţării forţa de odinioară, în condiţiile în care acest sector a primit doar o brumă de finanţare din 1991 încoace, relatează Reuters. Planurile mai-marilor de la Moscova prevăd şi construirea unui port cu ieşirea la Marea Neagră, locaţia aleasă fiind regiunea separatistă Abhazia. (Irina Cristea)

SLOGANURI ÎN ROMÂNĂ
Sloganuri în diferite limbi, între care şi română, au fost descoperite pe pereţii Universităţii Tehnice din Atena, ocupată timp de peste două săptămâni de protestatari, la începutul lunii decembrie, a relatat luni cotidianul online grec Ekathimerini. Nivelul pagubelor produse de protestatari în unele universităţi din Atena este mult mai ridicat decât se credea iniţial: aplicaţii de marmură,uşi şi ferestre sparte, chiuvete şi toalete distruse, pereţi plini de sloganuri în greacă, albaneză, rusă, română, franceză şi engleză. (MFM)

DANS LA STONEHENGE
Misteriosul complex megalithic de la Stonehenge, Marea Britanie, a constituit o arenă de dans pentru petrecăreţii din vechime, care ascultau o musică asemănătoare cu stilul trance din prezent, potrivit unui expert britanic, citat de Daily Mail. Stonehenge a fost timp de decenii un subiect de dispută pentru arheologi, care au lansat diverse teorii despre funcţiile acestui monument vechi de peste 5.000 de ani. Profesorul Rupert Till, de la Universitatea din Huddersfield, consideră că a dezlegat misterul celebrului menhir, susţinând că întregul complex nu era altceva decât locul în care erau organizate petrecerile. Till susţine că Stonehenge are o acustică ideală pentru amplificarea secvenţelor repetitive din muzica din perioada neolotică. "Pietrele sunt curbate şi reflectă perfect sunetele", a declarat Till.
Potrivit altor teorii, Stonehenge era fie un loc de vindecare a bolnavilor, fie un loc unde erau îngropaţi morţii. (MFM)
   
BAL DE CARTIER
Preşedintele american ales, Barack Obama, a declarat luni că intenţionează să organizeze un "bal de cartier" în seara învestirii sale în funcţie, la 20 ianuarie, oferind bilete la preţ redus locuitorilor din capitala Washington care nu au fost invitaţi la zecile de baluri selecte deja programate. Potrivit AFP, el rupe astfel tradiţia balurilor de învestitură rezervate elitei. Seara respectivă, ca şi evenimente similare din alte oraşe vor fi transmise pe Internet. Organizatorii anticipează prezenţa unei mulţimi record în Capitală, de aproape două milioane de persoane. Circa 12 baluri oficiale şi sute de alte baluri vor fi organizate la 20 ianuarie. (MFM)

SUA:NETUL BATE HÂRTIA
Internetul a surclasat pentru prima oară presa scrisă ca sursă de informare a americanilor. Potrivit unui studiu realizat de o companie de cercetare de piaţă şi citat de La Tribune, internetul este a doua opţiune a americanilor dornici să se informeze, fiind depăşit doar de televiziune. Conform studiului citat, 40% dintre cele aproape 2.000 de persoane care au participat la sondaj au declarat că apelează la internet, comparativ cu 24%, care spuneau acelaşi lucru în decembrie 2007. Ziarele sunt sursa de informare a 35% dintre americanii chestionaţi. (Irina Cristea)

FRANŢA :PROGRAME TV FĂRĂ RECLAME
Legea prin care publicitatea după ora 20:00 este interzisă la posturile de televiziune de stat din Franţa a intrat ieri în vigoare. Noua regulă face parte dintr-o încercare de a reforma audiovizualul francez, din dorinţa preşedintelui Nicolas Sarkozy. Ea este doar un pas spre suprimarea totală, prevăzută pentru 2011, a reclamelor la posturile de stat. Iniţiativa are o mulţime de critici în Franţa, însăşi adoptarea de Parlament fiind extrem de dificilă. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe