x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

16 Feb 2009   •   00:00

16 februarie 2009



VIOL LA ROMA
O fată de 14 ani a fost violată sâm­bătă, într-un parc din Roma, de doi imigranţi, autorităţile italiene suspectând romi est-europeni ca fiind autorii atacului, scrie Il Tempo. Incidentul a avut loc chiar în ziua de Sfântul Valentin (Ziua Îndră­gos­ti­ţilor). Fata de 14 ani şi prietenul acesteia de 16 ani au fost agresaţi în cartierul Appio Latino, fiind duşi cu forţa pe un teren viran din Parcul Caffarella. Fata a fost violată, iar prietenul ei bătut şi imobilizat. Autorii violului le-au luat tinerilor şi banii pe care îi aveau asupra lor, precum şi telefoanele mobile. În zona în care a avut loc incidentul la periferia Ro­mei există câteva tabere de romi construite ilegal. Primarul Romei, Gianni Alemanno, a declarat că pro­blema capitalei italiene este prezenţa barăcilor şi a taberelor de nomazi, care sunt "factori de nesiguranţă".

SCUT TRIPARTIT
Rusia a propus din nou Statelor Uni­te un scut antirachetă tripartit, care să includă şi Europa, cu staţii radar pe teritoriul rus şi în Azer­baid­jan. Acesta ar urma să în­lo­cuiască actualul proiect american, a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, în cadrul unui interviu acordat publica­ţiei germane Der Spiegel. "Este o al­ter­nativă la planurile concepute unilateral de SUA. Încă nu e prea târziu. Am putea să ne aşezăm la masa ne­gocierilor şi să începem să analizăm situaţia", a adăugat Lavrov. SUA negociază în prezent cu Polonia şi Cehia instalarea pe teritoriul lor a zece in­ter­ceptoare de rachete şi a unui sistem radar, spre nemulţumirea Mos­co­vei.

BLACKWATER E "xe"
Compania americană privată de se­curitate Blackwater, care protejează în special Ambasada americană din Irak, şi-a schimbat numele în "XE". Schimbarea are loc la două săptă­mâni după ce a pierdut contractul cu Bagdadul, a anunţat Wall Street Journal, citat de AFP.  Potrivit cotidianului, un mesaj intern le-a semnalat an­ga­ja­ţi­lor că firma se "va numi de acum Xe (se pronunţă Zee)", dar aceasta nu a pu­blicat nici un comunicat oficial care să anunţe modifica­rea. Numele Blackwater a fost pătat de incidentul în care cinci agenţi de securitate ai firmei au fost acuzaţi de justiţia ame­ricană că au deschis focul asupra ci­vi­lilor irakieni, într-o am­­bus­cadă solda­tă cu 17 morţi, la 16 septembrie 2007.

×
Subiecte în articol: externe