x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

19 Feb 2009   •   00:00

19 februarie 2009



PISTA TERORISTĂ
Poliţia elenă cerceta ieri pista implicării unei noi grupări teroriste, "Secta revoluţionarilor", în atacul de marţi seara asupra postului privat TV Alter. Patru necunoscuţi purtând cagule au tras focuri de armă către sediul postului într-o suburbie a Atenei, avariind mai multe maşini, şi au aruncat un dispozitiv artizanal care nu a explodat, potrivit AFP. Cartuşele provin din aceleaşi arme folosite în atacul din 3 februarie împotriva poliţiei din Korydallos, atac revendicat de "Secta revoluţionarilor", de extremă stânga. Tot ieri, geniştii au detonat un dispozitiv explozibil plasat într-o maşină în faţa unei sucursale Citibank la Atena.

EXTRĂDARE

Islamistul Abou Qatada, a cărui extrădare a fost aprobată ieri de cea mai înaltă instanţă judiciară britanică, va fi judecat din nou în Iordania, pentru două cazuri de terorism în care fusese condamnat în lipsă. AFP aminteşte că Abou Qatada, considerat drept şeful spiritual al reţelei teroriste Al Qaeda în Europa, locuia ca refugiat în Marea Britanie din 1993. În 1999, Iordania a cerut oficial Marii Britanii ca Abou Qatada să nu mai beneficieze de azil politic pentru a fi extrădat.  

APROBARE
Camera Inferioară a Parlamentului ceh a aprobat Tratatul de la Lisabona cu 125 de voturi pentru şi 61 împotrivă, prima etapă a unei ratificări amânate repetat, a informat AFP. Senatul urmează să se pronunţe. Tratatul de la Lisabona este versiunea nouă a Constituţiei Europene şi trebuie adoptat de toate cele 27 state membre UE. Irlanda a decis prin referendum că nu doreşte ratificarea. Cehia, care exercită preşedinţia UE în prezent, nu priveşte cu ochi buni documentul, preşedintele Vaclav Klaus subliniind în nenumărate rânduri că nu susţine actuala formă a Tratatului, care poate submina suveranitatea ţării.

UZINĂ

Coreea de Nord continuă clandestin programul nuclear pe bază de uraniu îmbogăţit, în ciuda dezminţirilor sale, potrivit unui cotidian sud-coreean, citat de AFP. Potrivit unei surse guvernamentale citate de Dong-A Ilbo, este vorba despre o uzină în care se fabrică bombe pe bază de uraniu puternic îmbogăţit (UHE) în districtul Yongbyon din provincia Pyongan-Nord. În 2002, SUA au acuzat Phenianul de dezvoltarea unui program de îmbogăţire a uraniului în scopuri militare, acuzaţie pe care regimul comunist o dezminte.

×
Subiecte în articol: externe