x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

de Sînziana Stancu    |    25 Feb 2009   •   00:00
Ştiri pe scurt

25 februarie 2009



BANI DE CULOARE
Duke Ellington, una dintre legendele jazz-ului, va fi primul american de culoare care va apărea pe o monedă emisă de Statele Unite. Monetăria americană, citată de postul de televiziune CNN, a anunţat că moneda comemorativă, de 25 de cenţi, lansată de districtul Columbia, unde s-a născut celebrul artist, îl înfăţişează pe Ellington cântând la pian. Lansarea a avut loc ieri, la Smithsonian's National Museum of American History. Constiderat unul dintre pionierii jazz-ului, care a inaugurat perioada swing a jazz-ului, Edward "Duke" Ellington a compus peste 3.000 de cântece şi a primit 13 Premii Grammy. A cântat alături de alte vedete ale jazz-ului, între care Louis Armstrong şi Ella Fitzgerald. A murit în 1974, la vârsta de 75 de ani.

DETURNARE DE 1 EURO
O casieră din Germania a fost concediată fără preaviz, fiind găsită vinovată că a "deturnat" 1,30 euro. Barbara E. a fost judecată de un tribunal specializat în litigii de muncă, instanţă în faţa căreia a fost dată în judecată de către foştii săi patroni ai reţelei supermarket "Kaiser's", unde a lucrat pe post de casieră timp de 31 de ani. Angajatorul a acuzat-o că "a deturnat în folosul personal" două bonuri de băuturi răcoritoare, în valoare totală de 1,30 de euro, care de fapt fuseseră uitate de un client, cu băuturile respective, în coşul de magazin. Patronii i-au imputat Barbarei E. faptul că nu a raportat "obiectele" pierdute, iar tribunalul a decis că fosta casieră, prin gestul ei, a "lezat grav încrederea şi relaţiile între angajator şi angajat".

CULMEA SECURITĂŢII
Dispozitivul de securitate al preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, (foto) este, uneori, supradimensionat... preventiv. Dar când şeful statului francez a mers cu treabă într-un biet sătuc, Daumeray, în nordul regiunii Angers, cu 1.600 de locuitori, măsurile de securitate au căzut în patima ridicolului, acolo fiind desfăşuraţi nu mai puţin de 700 de jandarmi şi poliţişti, inclusiv rezervişti, scrie Le Figaro. Presa fraceză a profitat de exagerările ce frizează ridicolul, "Le Post" dând publicităţii pe site-ul său un montaj video ce parodiază, cu un umor ce stârneşte râs până la lacrimi, vizita preşedintelui la obictivele agricole din Daumeray.

RACHETE-SATELIŢI
Coreea de Nord a anunţat că va trimite în spaţiu, cu ajutorul unei rachete, un satelit de comunicaţii. Vecinii Phenianului sunt însă convinşi că acesta este mai degrabă un test de rachetă cu rază lungă de acţiune, BBC online reamintind că şi în 1998 Coreea de Nord a mai anunţat că trimite un astfel de satelit şi, de fapt, a testat o rachetă de tip Taepodong.

AVERTISMENT
Baronul media Rupert Murdoch a transmis o notă internă angajaţilor săi, în care avertizează că "ne aflăm în mijlocul unei ere în care naţiunile se redefinesc, iar viitorul lor se rescrie fundamental", a informeat Drudge Report. În notă mai precizează că "un strigăt dramatic de alarmă se aude pe măsură ce pieţele plonjează în gol, iar viitorul structurilor media este tot mai mocirlos." "Mulţi se vor regăsi sub presiuni extreme şi numeroase companii vor fi lovite mortal", arată Murdoch. (MFM)

ASTRONAUŢI INDIENI
India a aprobat un proiect în valoare de 1,9 miliarde de euro pentru lansarea în spaţiu a primilor săi astronautţi, a informat The Times în ediţia online. Până în 2015, Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială (ISRO) urmează să încerce plasarea pe orbită a doi astronautţi, la 275 kilometri de Pământ. Decizia a fost luată după lansarea, în octombrie, a primei misiuni lunare a Indiei, fără astronauţi la bord, Chandrayaan-1, care se află acum pe orbită în jurul Lunii, cu scopul realizării unei hărţi tridimensionale a suprafeţei acesteia. Cea de-a doua misiune lunară fără astronautţi la bord a Indiei, Chandrayaan-2, este programată în 2011. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe