x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

26 Feb 2009   •   00:00

26 februarie 2009



DECRET SUB LUPĂ
Decretul-lege privind măsurile urgente în domeniul siguranţei publice împotriva violenţei sexuale şi a actelor de persecutare intrat în vigoare, marţi, în Italia, va fi analizat la Bucureşti de Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC). Experţii vor studia documentul din punct de vedere al concordanţei cu legislaţia europeană, ne-a informat ieri MJLC. Actul normativ modifică dispoziţii privind regimul de detenţie, din materia imigrării şi a condiţiei străinului. Mai multe detalii pe www.jurnalul.ro. (Violeta Fotache)

TESTE LA BUSHEHR
Iranul a anunţat că Centrala nucleară de la Bushehr este gata şi că vor începe testele premergătoare punerii în funcţiune, transmite AFP. Construcţia centralei a fost demarată în anii '70 de Germania şi a fost finalizată de Rusia. Testarea centralei se va face cu patru până la şapte luni înainte de a fi dată în folosinţă.

AUTOINCENDIERE
Trei bărbaţi şi-au dat foc la Beijing, nu departe de Piaţa Tian An Men, a anunţat China Nouă, preluată de AFP. Ei au ajuns la spital cu arsuri grave, dar care nu le pun în pericol viaţa. Bărbaţii protestau faţă de o nedreptate ce li se făcuse în justiţie.

SPION CONDAMNAT

Herman Simm, fost oficial în cadrul Ministerului eston al Apărării, a fost condamnat la 12 ani şi jumătate de închisoare pentru că a vândut secrete NATO Rusiei, a anunţat Tribunalul din Tallinn, citat de AFP. Procesul s-a derulat cu uşile închise. Cazul Herman Simm a avut loc după aderarea Estoniei la NATO, în 2004. În perioada 1995-2006, Herman Simm (61 de ani) a deţinut diverse funcţii în Ministerul eston al Apărării. (MFM)

EX-KAGHEBIST ÎMPUŞCAT
Un fost oficial rus de rang înalt din cadrul FSB (fostul KGB) a fost găsit împuşcat la Moscova, a anunţat Comisia de investigaţii a Procuraturii Generale (SKP), citată de Itar-Tass în pagina electronică. "Cadavrul lui Aleksander P. Rogaciov, în vârstă de 46 de ani, a fost găsit la 22 februarie într-un o maşină marca Toyota Land Cruiser, în apropierea Stadionului Iunih Pionerov, de pe Strada Leningradski, la ora locală 18:00. Victima avea gradul de general-maior", se amintea în anunţul comisiei. "În urma examinării cadavrului, a fost observată o rană în zona capului provocată de un glonţ (...), care a fost extras ulterior. Medicii legişti au precizat că împuşcătura în zona craniană a fost fatală şi că fostul ofiţer FSB fusese ucis cu 14 ore înainte de a fi găsit." Directorul SKP, Anatoli Bagmet, a menţionat că "investigaţia se află încă în faza iniţială". (MFM)

PROTEST LA TIANANMEN
Trei bărbaţi au încercat să îşi dea foc în centrul Beijingului, în apropierea Pieţei Tiananmen, a anunţat Agenţia China Nouă, citată de AFP. Doi din cei trei protestatari au fost spitalizaţi, dar starea lor nu este gravă. Cei trei bărbaţi au incendiat maşina în care se aflau, la intersecţia arterei comerciale Wangfujing cu Bulevardul Chang’an, a precizat un purtător de cuvânt al municipalităţii, citat de agenţie. "Potrivit primelor informaţii, cei trei veniseră la Beijing pentru a primi răspuns la o petiţie", se arată într-un comunicat al Poliţiei. Piaţa Tiananmen a fost scena reprimării sângeroase a mişcării democratice din 1989. Sistemul de petiţii, moştenit din perioada imperială, le permite provincialilor să se adreseze autorităţilor centrale dacă sunt victime ale unor nedreptăţi. (MFM)

CONTINUITATE LA CIA

Noul director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din SUA, Leon Panetta, a subliniat politicile de spionaj, inclusiv o campanie agresivă în Pakistan, ceea ce indică o continuitate a deciziilor luate pe timpul administraţiei George W. Bush. Potrivit ediţiei electronice a Wall Street Journal, Panetta a declarat, în prima sa întâlnire cu presa, că agenţia va continua atacurile cu avioane fără pilot asupra militanţilor islamişti din Pakistan. El a precizat că interogatoriile CIA vor avea noi limite, însă preşedintele SUA, Barack Obama, poate face uz de atribuţiile sale pe timp de război pentru a autoriza tehnici mai dure dacă este necesar. Principala schimbare pe care a planificat-o Panetta este stabilirea “unor reguli clare” în privinţa interogărilor şi a tratamentului deţinuţilor, care trebuie să fie “în conformitate cu idealurile americane”. Administraţia Obama s-a dovedit reticentă în privinţa eliminării anumitor practici legate de terorism folosite în timpul mandatului lui George W. Bush, conchide Wall Street Journal. (MFM)
   
FRAUDĂ LA NASA
Autorităţile federale au percheziţionat biroul unui profesor de la Universitatea din Florida, suspectat, împreună cu soţia sa, de deturnare de fonduri de la NASA, a relatat CNN. FBI a percheziţionat sediul unui institut (Innovative Nuclear Space Power and Propulsion Institute) înfiinţat de profesorul Samim Anghaie. Potrivit unei sesizări depuse la 19 februarie, anchetatorii FBI şi NASA (National Aeronautics and Space Administration) susţin că din 1999, administraţia a atribuit 13 contracte companiei celor doi, New Era Technology Inc. (NETECH) virând 3,4 milioane de dolari în conturile acesteia. Apoi, cei doi au virat sume importante în conturile personale, cumpărându-şi bunuri şi maşini. (MFM)

×
Subiecte în articol: externe