x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

de Sînziana Stancu    |    28 Feb 2009   •   00:00

28 februarie 2009



EFECTELE CRIZEI / Porsche şi BMW, în foc
Criza economică aprinde spiritele în Germania, unde şomerii se răzbună pe bunăstarea altora. De la începutul acestui an, cel puţin 29 de maşini de lux au fost distruse prin incendiere, în special, aceasta însemnând deja 30% din totalul maşinilor distruse în Germania în 2008, scrie bloomberg.com. Ultimele "victime de lux" ale piromanilor au fost un Mercedes de 35.000 de euro şi un Porsche, mult mai scump, ambele maşini "rezidente" în Berlin.

SIMBOLURI
Mişcări de protest faţă de criza şi măsurile împotriva ei luate de diferite guverne se manifestă diferit; la Atena, de pildă, protestatarii aruncă coctailuri Molotov, la Paris, ridică bariere pe străzi, iar la Budapesta aruncă cu ouă în politicieni, la Berlin, furia "economică" a nemulţumiţilor se varsă peste cele mai scumpe automobile din categoria celor de lux, considerate drept simboluri ale bunăstării şi puterii germane. Şomajul în Germania a început să se manifeste mai mult în luna noiembrie, după aproximativ trei ani de declin, iar experţii au estimat că, anul acesta, cea mai mare economie din Europa ar putea pierde încă cinci procente din cauza crizei.


LĂTRATUL ARDE LA BUZUNAR / Doi chihuahua trebuie să plătească 500.000 de dolari

O avocată din Manhattan şi-a dat în judecată vecinul, ai cărui câini au stresat-o cu lătratul. Este vorba despre două exemplare dintr-o rasă mică, dar cu "gura mare" − rasa chihuahua. Animalele de companie ale lui Theodore Henderson au fost acuzate de către avocata Paulette Taylor că "latră într-o manieră ofensivă, constantă, continuă şi neîntreruptă" şi că proprietarul lor "ar putea să fie cel care îi incită" să facă aşa, când este ea acasă. Lătratul câinilor este atât de percutant, încât se aude şi în afara apartamentului lui Henderson, şi în apartamentul ei, care se află deasupra, iar femeia s-a plâns că nu mai poate să doarmă noaptea, fiind foarte stresată. Ea a cerut şi un ordin de restricţie pentru câini, şi obligarea la izolare antifonică a apartamentului în care locuieşte stăpânul câinilor, şi daune morale, pentru "tulburări emoţionale şi psihice", de la Henderson, dar şi de la proprietarii clădirii din Central Park West, Maxwell-Kates, care nu au luat nici o măsură, cu toate că ea le-a reclamat cazul vecinului ei de mai multe ori, încă de anul trecut.


ATENTAT LA PREŞEDINTE / Sânge cu HIV pentru Obama

Un refugiat etiopian la Chicago a fost arestat de autorităţile americane, fiind acuzat că i-a trimis preşedintelui Barack Obama şi consilierilor săi scrisori cu sânge infectat cu HIV. Potrivit informaţiilor FoxNews, Saad Hussein a trimis un plic adresat lui "Barack Obama" la biroul guvernamental din Springfield (Illinois), cu câteva săptămâni înainte de Ziua Învestiturii noului lider de la Casa Albă. Plicul conţinea o scrisoare cu urme de sânge şi un bilet de acces la spectacolul din Grant Park, din seara algerilor, unde Obama a rostit discursul victoriei. Hussein, care e bolnav pshihic, le-a spus agenţilor FBI că "este grav bolnav cu HIV" şi că s-a tăiat cu lama ca să îi trimită noului preşedinte american picături din sângele lui. Nebunul le-a mai mărturisit că, de altfel, el e un "mare admirator" al lui Obama, dar că spera "să obţină astfel un ajutor de la Guvern" şi bilet la ceremonia de învestitură a preşedintelui, de la Washington. După primirea scrisorii, autorităţile au închis două clădiri guvernamentale, în timp ce echipele speciale au analizat scrisoarea.

×
Subiecte în articol: externe