Miniştrii de Externe din peste 70 de ţări s-au reunit la Haga într-o conferinţă internaţională privind stabilizarea situaţiei din Afganistan. Şi-au confirmat prezenţa secretarul de stat american, Hillary Clinton, şi secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, delegaţia României fiind formată din şeful diplomaţiei, Cristian Diaconescu şi ambasadorul la NATO, Sorin Ducaru. Principalele obiective sunt eradicarea terorismului şi a traficului de droguri. Totodată, se prevăd 60 de milioane de euro pentru alegerile din august.
AMENINŢARE
Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a ameninţat că părăseşte summitul G20 de la Londra, dacă nu se acceptă cerinţa Franţei - o reglementare financiară mai strictă. Potrivit ediţiei electronice de ieri a The Times, ameninţarea a generat tensiuni înainte de sosirea la Londra a preşedintelui american, Barack Obama, periclitând summitul. Franţa, al cărei preşedinte i-a acuzat pe anglo-saxoni de criza economică actuală, doreşte înfiinţarea unui organism financiar global de reglementare, o idee respinsă de SUA şi Marea Britanie.
ALERTĂ
Coreea de Nord şi-a plasat în alertă forţele armate active şi de rezervă înainte de lansarea, la începutul lui aprilie, a unui presupus "satelit de telecomunicaţii". "Ultimele noastre informaţii din Coreea de Nord indică faptul că toţi adulţii de sex masculin sunt plasaţi în alertă", a declarat Lee Seung-Yong, de la asociaţia sud-coreeană Good Friends, în general bine informată, potrivit AFP. "Ţara este într-o stare de semirăzboi", a adăugat el. SUA şi aliaţii suspectează că lansarea ascunde un test cu o rachetă cu rază lungă de acţiune, Taepodong-2.
ACCIDENT DE AVION ÎN POLONIA
Patru persoane şi-au pierdut viaţa ieri după ce avionul de transport militar la bordul căruia se aflau s-a prăbuşit în nordul Poloniei. Potrivit unor surse de la baza aeriană Gdynia, aparatul a căzut în timpul manevrelor de aterizare. Purtătorul de cuvânt al Marinei de război, Bartosz Zajda, a declarat pentru un post de televiziune local că avionul bimotor de tip Bryza, care efectua un zbor obişnuit de antrenament cu patru persoane la bord, s-a prăbuşit la aterizare. Aparatul este o versiune modernizată a avionului de fabricaţie sovietică Antonov-28 şi capabil să transporte o încărcătură de o tonă pe o distanţă de 1.300 de kilometri. Potrivit agenţiei poloneze PAP, echipajul se antrena să aterizeze cu unul dintre motoare oprit. Martorii oculari au declarat că au văzut avionul înclindu-se într-o parte deasupra pistei, cu puţin timp înaintea coliziunii cu solul.
SUPLIMENTARE DE FORŢE PENTRU AFGANISTAN
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, va anunţa, sâmbătă, trimiterea a 150 de jandarmi în Afganistan. Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, a declarat marţi că anunţul va fi făcut în cadrul summit-ului NATO de la Strasbourg. Contingentul francez va face parte din forţa europeană de jandarmerie. Şeful diplomaţiei franceze a spus că un aport la trupele de jandarmerie din Franţa l-ar putea avea şi Italia, Spania, Portugalia, Olanda, Turcia, Polonia şi România. Jandarmii vor lucra în cadrul misiunii Eupol, care se ocupă de instruirea poliţiei afgane. "Vor fi, în acelaşi timp, sub drapelul european al FGE şi în cadrul ISAF (forţa internaţională sub comandament NATO)", a precizat Kouchner.
ÎNTÂLNIRE SUA-IRAN
Oficialii american şi iranian au avut marţi o întâlnire scurtă, dar cordială în cadrul Conferinţei privind Afganistanul, eveniment organizat la Haga. Potrivit secretarului american de Stat, Hillary Clinton, citată de AFP, reprezentantul special american pentru Afganistan şi Pakistan, Richard Holbrooke, a avut un schimb de cuvinte scurt, dar cordial cu delegaţia iraniană. Întâlnirea a fost neprevăzută, a mai spus Clinton, dar Holbrooke şi viceministrul iranian de Externe, Mohammad Mehdi Akhoundzadeh, au convenit "să păstreze contactul".
ŞEFIA NATO, ÎN STAND-BY
Desemnarea noului secretar general al NATO în cadrul reuniunii la nivel înalt care va avea loc la sfârşitul săptămânii este puţin probabilă, a recunoscut, marţi, James Appathurai, putătorul de cuvânt al Alianţei: "Nu pot exclude, nici anticipa deciziile care vor fi luate referitor la secretarul general în cadrul summit-ului" NATO, care se va desfăşura vineri şi sâmbătă la Strasbourg (în Franţa) şi Kehl (în Germania). "Nu am făcut nici un fel de promisiuni sau planuri" în acest sens, a continuat oficialul, recunoscând că, dat fiind caracterul său "simbolic", acest summit aniversar ar fi un "moment bun" pentru a anunţa cine va conduce organizaţia începând cu 1 august.AJUTOR
PENTRU CORJOVA
Comisia Electorală Centrală (CEC) a cerut ajutor Guvernului de la Chişinău şi mai multor instituţii internaţionale pentru desfăşurarea în condiţii legale a procesului electoral în satul Corjova, în cadrul alegerilor parlamentare din 5 aprilie, relatează agenţia BASA-press, citată de Mediafax. CEC a făcut apel către Guvernul şi preşedinţia Republicii Moldova, OSCE, ambasada Rusiei şi cea a Ucrainei, precum şi către delegaţia Comisiei Europene la Chişinău. Membrii comisiei electorale au afirmat că forţele separatiste au început deja represaliile împotriva reprezentanţilor biroului electoral din Corjova, o parte dintre aceştia fiind ameninţaţi sau citaţi de justiţia transnistreană.
Primarul satului, preşedintele secţiei de votare, şeful dispensarului medical şi directorul liceului susţin că sunt chemaţi zilnic la miliţie şi procuratura transnistreană din Dubăsari, raion din care face parte Corjova, unde sunt ameninţaţi să nu permită desfăşurarea alegerilor locale în localitate.
NOI AMBASADORI AI SUA PENTRU IRAK ŞI AFGANISTAN
Comisia pentru Afaceri Externe din Senatul SUA a aprobat marţi nominalizarea diplomatului Christopher Hill în funcţia de ambasador al Statelor Unite în Irak şi a generalului Karl Eikenberry ca ambasador în Afganistan, înainte de un vot în plenul Senatului, informează Agenţia France Presse, citată de Mediafax. Comisia senatorială prezidată de democratul John Kerry a aprobat nominalizarea celor doi diplomaţi cu aclamaţii. Cel puţin un senator republican s-a declarat împotriva nominalizării lui Hill şi intenţiona să blocheze nominalizarea.
PROTESTE ANTI-SARKOZY
Poliţia franceză a folosit marţi grenade lacrimogene pentru a dispersa aproximativ 1.500 de persoane care au manifestat, la Chatellerault, în centrul ţării, împotriva preşedintelui Nicolas Sarkozy, informează Agenţia France Presse, citată de Mediafax. Nouă tineri, majori şi minori, au fost reţinuţi şi plasaţi în arest preventiv, fiind acuzaţi că au lansat diverse obiecte împotriva forţelor de ordine. Printre protestatari s-au aflat şi angajaţi ai companiei Heuliez, una dintre firmele din industria auto care riscă să fie afectate de încetarea plăţilor. Prefectura din Chatellerault a amplasat, în localitate, un dispozitiv de poliţie format din aproximativ 900 de persoane. Blocaţi în parcul expoziţional din localitate, unii dintre manifestanţi au aruncat cu ouă în direcţia forţelor de ordine, care au ripostat cu grenade lacrimogene. Alte incidente au avut loc în momentul dispersării manifestaţiei, poliţia recurgând din nou la grenadele lacrimogene.