x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

30 Mai 2009   •   00:00

30 mai 2009

LONDRA:GATA CU NEPOTISMELE!
Cel puţin o treime din europarlamentarii britanici îşi angajează rudele în birourile lor, scrie ediţia online a cotidianului The Times. Potrivit jurnaliştilor britanici, rudele câştigă, în medie, 40.000 de lire sterline anual pentru muncă de secretariat sau consiliere. În acest context, contribuabilii britanici scot din buzunar peste 700.000 de lire sterline pe an pentru a acoperi cheltuielile aferente serviciilor prestate de familiile celor 78 de aleşi britanici la Parlamentul European (PE).

Dar începând cu luna viitoare, scrie The Times, se va interzice legislatorilor europeni să-şi angajeze rudele după bunul plac, dar soţiile, soţii şi copiii aflaţi deja în funcţii în birourile PE îşi pot păstra serviciul până în 2014. Ziarul face publică şi o listă a ruşinii a europarlamentarilor care suferă de "nepotism" şi al cărui salariu, dacă mai rămân în funcţie la Bruxelles sau Strasbourg, se va mări de la 63.000 la 80.500 de lire sterlin pe an.

 

BUCUREŞTI: KIM JONG IL, ÎN "JURNALUL UNEI ŞCOLĂRIŢE"
Contribuţia liderului nord-coreean - care a colaborat cu regizorul Jan In Hak pentru realizarea lungmetrajului "Jurnalul unei şcolăriţe" - va fi cunoscută şi de publicul românesc. Asta pentru că între 19 şi 28 iunie, Cinema Scala va găzdui festivalul de film asiatic Fest'Asia.

Proiectat în premieră mondială la Festivalul de Film de la Cannes din 2006, ca fiind "primul film nord-coreean prezentat vreodată la un festival din Occident", filmul "Jurnalul unei şcolăriţe" a mai fost selecţionat la Festivalul Internaţional de Film al Ţărilor Nealiniate şi în Curs de Dezvoltare de la Phenian (Coreea de Nord) şi la Festivalul Filmelor despre Educaţie de la Evreux (Franţa).

Filmul este povestea tinerei Su-ryeon, fiica unui cercetător foarte pasionat şi a unei casnice devotate familiei. Iniţial revoltată de stilul de viaţă al părinţilor, Su-ryeon reuşeşte să înţeleagă care sunt adevăratele valori morale şi să se gândească atent înainte de a alege calea pe care să o urmeze. Scenariul filmului, semnat de Jun-Bo An, a fost aprobat şi completat de preşedintele Kim Jong-Il, care s-a implicat chiar şi în post-producţia acestuia, cu anumite sugestii de montaj, informează Mediafax.

 

NUCLEARE: "IPOCRIŢII" DIN CSONU, ÎN VIZORUL PHENIANULUI
Regimul nord-corean i-a calificat ieri pe membrii Consiliului de Securitate al ONU ca fiind ipocriţi susţinând sancţiuni împotriva Phenianului. Intervenţia - precizează presa străină - a apărut ca urmare a criticilor şi presiunilor venite din partea comunităţii internaţionale, cu precădere a statelor membre CSONU. Coreea de Nord, care a testat deja mai multe rachete la începutul săptămânii, după un test nuclear efectuat luni, şi a avut vineri un nou tir de rachetă cu rază scurtă de acţiune, avertizează că va lua "măsuri de apărare" dacă va fi provocată.

"Există o limită a răbdării pe care o avem. Testul nuclear pe care l-a făcut naţiunea noastră este al 2.054 test nuclear al Planetei. Cei cinci membri permanenţi ai CSONU au efectuat 99,99% din numărul total de teste nucleare", se arată într-un comunicat al Ministerului nord-corean de Externe, citat de Agenţia de ştiri KCNA.


SUA: FBI SARE ÎN AJUTORUL CIA
Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi Departamentul de Justiţie din SUA vor juca un rol mai important împotriva terorismului, scrie, pe pagina de internet, cotidianul american Los Angeles Times. Potrivit iniţiativei "justiţie globală", care se află în curs de elaborare de câteva luni, agenţii FBI vor juca un rol central în cazurile de combatere a terorismului din străinătate, înlocuind un sistem de detenţii şi interogatorii clandestine, dominat de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA).

FBI se va implica mult mai mult în interogarea suspecţilor şi strângerea de dovezi pentru a asigura că o opţiune o reprezintă condamnările penale, au declarat oficiali americani, citaţi de LATimes. Deşi proiectul nu este finalizat, unii oficiali de rang înalt din domeniul contraterorismului şi din Administraţia americană îl consideră ca având o importanţă majoră pentru strategia de securitate naţională prezentată de preşedintele Barack Obama săptămâna trecută, pentru că presupune ca majoritatea suspecţilor de terorism să aibă dreptul să conteste acuzaţiile aduse împotriva lor într-un cadru "legitim".

×
Subiecte în articol: externe