18 iunie 2009
SPIONAJ / FSB, retras din Ucraina
Toţi ofiţerii Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) din cadrul Flotei ruse de la Marea Neagră trebuie să părăsească Ucraina de la data de 13 decembrie, a afirmat şeful Serviciului de Securitate ucrainean (SBU), Valentin Nalivaicenko, citat de presă. Potrivit lui Nalivaicenko, în prezent există 19 ofiţeri ai FSB care activează în cadrul Flotei ruse de la Marea Neagră şi sunt implicaţi în activităţi de spionaj. Potrivit agenţiei de ştiri Unian, şeful SBU declarase: Ucraina poate asigura singură securitatea Flotei ruse de la Marea Neagră de pe teritoriul său.
Jocul UE cu Voronin
Vladimir Voronin ar fi dispus să aplice recomandările UE în schimbul eliminării vizelor, a precizat Andrew Wilson, coautorul raportului Consiliului European pentru Relaţii Externe. UE ar putea împiedica apropierea R. Moldova de Rusia, scopul preşedintelui moldovean fiind să obţină eliminarea vizelor în schimbul aplicării recomandărilor de ordin politic ale Bruxelles-ului. "R. Moldova nu se va deplasa către Occident peste noapte şi există cu adevărat pericolul unei apropieri mai decisive a Chişinăului de Rusia. Dar UE are câteva cărţi de jucat, dacă va şti să o facă în mod corespunzător", a declarat Wilson într-un interviu pentru pagina electronică a Radio Europa Liberă / Radio Libertatea. În opinia oficialului european, Voronin vrea un târg foarte concret pentru a întreprinde schimbările de ordin politic sugerate de Bruxelles, el va dori probabil ca UE să accelereze procesul de eliminare a vizelor. Şi asta, în condiţiile în care Uniunea Europeană oferă progrese de ordin general cu privire la acordul de asociere, dar face puţine referiri la eliminarea vizelor.
RACHETE NORD-COREENE / Rusia se apără
Armata rusă are capacităţile militare de a contracara rachetele lansate de Coreea de Nord, a declarat adjunctul ministrului Apărării, Vladimir Popovkin, citat de agenţia Interfax. Oficialul a precizat că Moscova nu va ezita să se folosească de forţele şi resursele sale din Extremul Orient pentru a distruge, în caz de necesitate, rachetele testate de regimul de la Phenian. "Dacă racheta se îndreaptă spre o altă direcţie, am putea să nu o detectăm, depinde de traiectoria acesteia. Sistemul nostru de avertizare şi dispozitivele antiaeriene pe care le avem sunt proiectate pentru a detecta şi distruge obiecte care zboară spre Rusia", a explicat Popovkin, precizând că şi rachetele iraniene sunt luate în colimator.
Citește pe Antena3.ro