x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

27 Aug 2009   •   00:00

27 august 2009



KARADZICI ACUZĂ
Marile puteri au orchestrat războiul din Bosnia (1992-1995) pentru a-şi realiza "propriile scopuri", a declarat Radovan Karadzici, fostul şef politic al sârbilor din Bosnia. Karadzici, care este deţinut la Haga şi va fi judecat de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie în septembrie, a acordat un interviu în scris la AFP. "Destrămarea Iugoslaviei şi războiul din Bosnia au fost proiectate de marile puteri înainte ca eu să fi intrat în politică. Ele au declanşat atunci aceste evenimente folosindu-şi serviciile de informaţii şi militare", a adăugat Karadzici (64 de ani), care este acuzat de genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii în războiul din Bosnia, soldat cu 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de refugiaţi. "Am intenţia să dezvălui toate acestea în cursul procesului meu", a spus Karadzici, care pledează nevinovat.

MAGISTRAT CORUPT

Preşedinta Tribunalului Comercial din Bruxelles, Francine De Tandt, a fost suspendată temporar din funcţie pentru acuzaţii de corupţie, a anunţat Curtea de Apel din capitala belgiană. Această suspendare are la bază ancheta disciplinară declanşată împoriva lui De Tandt care s-a ocupat anul trecut de cazul delicat al cumpărării Băncii Fortis de către BNP Paribas. Conform acuzaţiilor formulate de Poliţie, De Tandt ar fi fost coruptă de un avocat, Robert Peeters, pentru a-l ajuta să şantajeze întreprinzători bogaţi. Potrivit AFP, ancheta Poliţiei Judiciare din Bruxelles este greoaie, fiind obstrucţionată de alţi magistraţi care vor să îşi protejeze colegii.

SCANDAL ÎN CHINA

Peste 65% din organele grefate în China provin de la prizonierii executaţi, o situaţie denunţată de un oficial de rang înalt al Guvernului de la Beijing. Potrivit cotidianului China Daily, citat de AFP, adjunctul ministrului Sănătăţii, Huang Jiefu, a apreciat că deţinuţii executaţi "nu sunt absolut deloc o sursă adecvată pentru transplanturile de organe", iar Societatea chineză a Crucii Roşii a lansat marţi un sistem naţional de donare de organe.

AUROLAC
Un american fără adăpost, care inhalase o substanţă gazoasă cu efect halucinogen, a luat foc, după ce a fost împuşcat cu un pistol cu şocuri electrice (Taser). Potrivit Daily Mail, el a opus rezistenţă poliţiştilor din Lancaster (statul american Ohio), care voiau să îl aresteze. Aceştia au folosit Taser-ul pentru a-l potoli, dar au fost nevoiţi să îi asigure îngrijiri medicale. "Toată partea dreaptă a trupului meu până la bust este arsă. Am bandaje de la încheietura mâinii, pe braţ şi pe piept", a declarat bărbatul. "Mă bucur că suspectul este teafăr", a declarat şeful poliţiei locale, David Bailey.

×
Subiecte în articol: externe