x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

31 Aug 2009   •   00:00
Ştiri pe scurt
Sursa foto: /REUTERS

31 august 2009



DENUNŢ
Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev (foto), a criticat Ucraina şi statele baltice care, în opinia lui, îi elogiază pe "complicii naziştilor". Medvedev a făcut aceste comentarii ieri, într-un discurs rostit înainte de împlinirea a 70 de ani de la izbucnirea celui de-al II-lea război mondial, relatează AFP. Rusia a criticat în repetate rânduri Ucraina şi statele baltice pentru reabilitarea unor grupuri anticomuniste care, în anumite cazuri, au colaborat cu naziştii şi au comis atrocităţi împotriva evreilor.

REUNIUNE MAE

Reuniunea anuală a diplomaţiei române are loc, în acest an, în perioada 31 august-2 septembrie. Tema evenimentului organizat de Ministerul român al Afacerilor Externe este "20 de ani de transformare în politica externă românească: Acţionăm pentru viitor". Temele din acest an vor fi criza economică globală, securitatea energetică, cooperarea inter-instituţională în promovarea intereselor economice ale României în exterior, riscurile curente de securitate pentru România, provocările pentru comunitatea euro-atlantică în actualul context de securitate şi tendinţele de evoluţie a multilateralismului.

SECRETUL BANCAR

Autorităţile din Franţa au obţinut numele şi datele bancare a circa 3.000 de cetăţeni francezi suspectaţi de evaziune fiscală cu conturi în Elveţia. Potrivit agenţiei Reuters, preluată de Mediafax, ministrul francez al bugetului a descris evenimentul ca pe "o primă bătălie câştigată împotriva secretului bancar". Guvernele din Franţa şi Elveţia au decis să declasifice informaţiile din sectorul bancar în cazurile de suspiciune sau fraudă.

JAPONIA
Opoziţia a câştigat alegerile legislative din Japonia, după ce a promis o politică mai concentrată pe componenta socială. Estimările publicate ieri arătau că Partidul Democrat din Japonia a obţinut aproape 300 din cele 480 de mandate din Camera Deputaţilor. PDJ deţine deja controlul auspra Senatului. Această victorie pune capăt unei perisoade de 54 de ani de dominaţie a Partidului Liberal-Democrat (PLD, de dreapta), condus în prezent de premierul Taro Aso. Japonia, a doua economie a lumii, a anunţat recent că a ieşit din recesiunea economică.

×
Subiecte în articol: externe