x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

26 Noi 2009   •   00:00

26 noiembrie 2009



ANCHETĂ: RĂZBOIUL DIN IRAK, O ÎNŢELEGERE SEMNATĂ CU SÂNGE
În 2002, fostul premier britanic Tony Blair şi fostul preşedinte al SUA George W. Bush "au semnat în sânge" înţelegerea de a-l răsturna de la putere pe Saddam Hussein. Declaraţia îi aparţine lui Sir Christopher Meyer, fostul ambasador al Marii Britanii la Washington. Acesta a declarat joi, în faţa comisiei independente de anchetă care analizează participarea armatei britanice la războiul din Irak, că Blair şi Bush au avut o întâlnire privată într-o după-amiază a lunii aprilie 2002, la ferma preşedintelui american din Crawford (din Texas). "Nu am luat parte la nici una dintre aceste discuţii. (...) Cei doi au stat singuri la fermă, aşa că nu ştiu sigur ce parte din politica privind Irakului a fost semnată în sânge. Dar au existat indicii, în discursul pe care Blair l-a susţinut în ziua următoare, în care el a vorbit pentru prima dată în public despre «schimbarea regimului»...", a mărturisit Sir Christopher, care a fost ambasador în SUA în perioada 1997-2003. (Anca Aldea)

EXTRATEREŞTRII SE AFLĂ PRINTRE NOI
Extratereştrii trăiesc deja pe Pământ, o spun oamenii de ştiinţă bulgari, citaţi de presa britanică. Potrivit cotidianului Daily Telegraph, cercetătorii de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Bulgaria sunt convinşi că "extratereştri sunt în prezent printre noi şi ne observă tot timpul". Lachezar Filipov, director adjunct al institutului sus-amintit, precizează că au fost trimise "în spaţiu 30 de întrebări" şi au fost primite răspunsuri sub formă de simboluri... Simboluri reprezentate în 150 de cercuri apărute în lanurile de cereale din întreaga lume Experţii institutului nu au descifrat toate simbolurile, dar sunt convinşi că extratereştrii "nu sunt ostili faţă de oameni. Ei vor să ne ajute, dar noi nu am ajuns încă la stadiul la care să putem stabili un contact direct cu ei. Oamenii vor fi capabili să îi contacteze pe extratereştrii nu prin unde radio, ci prin puterea minţii, iar până acolo mai avem de parcurs un drum relativ lung, de zece, chiar 15 ani". (Anca Aldea)

IISUS, TURIST ÎN ANGLIA
La vârsta de 12 ani, Iisus Hristos ar fi vizitat, împreună cu unchiul său, Iosif din Arimathea, zona în care se află astăzi oraşul Glastonbury (Marea Britanie). Informaţia se regăseşte într-un film documentar (intitulat "And Did Those Feet"), realizat de mai mulţi cercetători britanici, scrie tabloidul Daily Mail, citat de Agerpres. Unul dintre colaboratorii filmului, cercetătorul scoţian Gordon Strachan, a declarat că este foarte posibil ca Mântuitorul să fi ajuns de mai multe ori pe teritoriul britanic pentru a-şi extinde cunoştinţele spirituale, în contextul în care la acea vreme Britania era centrul cultural şi educaţional al lumii. Potrivit specialistului, teoriile conform cărora Iisus ar fi construit o capelă lângă locul în care acum are loc cel mai mare festival rock din Marea Britanie sunt reale. Mânăstirea medievală Glastonbury ar fi fost construită mai târziu tocmai pe acest loc, spun specialiştii. (A.A.)

BULGARIA AR PUTEA SUPLIMENTA TRUPELE DIN AFGANISTAN
Ministerul Apărării de la Sofia nu exclude trimiterea de trupe suplimentare în Afganistan, scrie presa de la sud de Dunăre, citată de Mediafax. Potrivit ministrului Apărării, Nikolai Mladenov, în prezent, Bulgaria are un detaşament de 610 militari în oraşul sudic Kandahar (operaţiuni de securizare a aeroportului) şi în Kabul (operaţiuni de securizare a instalaţiilor militare). Responsabilul a declarat că bugetul apărării pentru 2010 este de 1,3 miliarde de leva (aproximativ 665 de milioane de euro), din care 100 de milioane de leva (aproximativ 51 de milioane de euro) vor fi rezervate mobilizărilor internaţionale. "Afganistanul reprezintă misiunea militară cea mai mare a Bulgariei, costând contribuabilii aproximativ 90 de milioane de leva (circa 46 de milioane de euro) în fiecare an." (A.A.)

DE LA GUANTANAMO... ÎN UNGARIA
Guvernul de la Budapesta a aprobat oficial acordul dintre Ungaria şi Statele Unite privind primirea unui deţinut de la Guantanamo. Ministrul responsabil de Serviciile Secrete Civile, Gabor Juhasz, a declarat astăzi că decretul Guvernului asigură cadrul legal pentru sosirea fostului deţinut în Ungaria. Fostul deţinut, a cărui identitate nu a fost făcută publică, va avea acces la serviciile de sănătate, la oportunităţi de învăţare a limbii şi la asistenţă în găsirea unui loc de muncă. (A.A.)

DIVORŢ ÎN FAMILIA REGALĂ A SPANIEI
Fiica cea mare a regelui Spaniei a divorţat, anunţă Agenţia France Presse. În vârstă de 45 de ani, infanta Elena s-a separat oficial de soţul său Jaime de Marichalar, de care s-a despărţit în urmă cu doi ani. Cei doi au împreună doi copii. Regele Juan Carlos I mai are o fiică, Cristina, care are patru copii şi locuieşte la Washington cu soţul său, Inaki Urdangarin. Fiul regelui Juan Carlos, prinţul moştenitor Felipe, în vârstă de 41 de ani, are doi copii, infantele Leonor şi Sofia, cu soţia sa Letizia. (A.A.)

RECOMPENSĂ PENTRU RACOLARE
Australienii care reuşesc să convingă un medic din străinătate să vină să lucreze pe continent vor primi o răsplată de 2.700 de dolari americani, ca urmare a unei campanii lansată de Asociaţia Medicală Australiană (AMA). Potrivit site-ului Independent Online, citat de Mediafax, mai multe ziare au publicat anunţuri în acest sens, sperându-se racolarea a 500 de medici pentru rezolvarea crizei locale de personal medical. (A.A.)

×
Subiecte în articol: externe