x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

30 Noi 2009   •   00:00

30 noiembrie 2009



SARKO, NEMULŢUMIT
Preşedintele Franţei s-a supărat că socialiştii fac jocul extremei drepte atunci când vine vorba despre regularizarea "în masă" a situaţiei imigranţilor fără documente. "Atât timp cât voi fi preşedintele republicii, nu va exista o regularizare generală, deoarece regularizarea generală a fost peste tot o catastrofă", a declarat Nicolas Sarkozy. Guvernul a lansat în octombrie o dezbatere privind "identitatea naţională", cu accent pe tema imigraţiei. Iniţiativa a fost percepută ca o încercare de a limita creşterea Frontului Naţional (de extremă dreapta), în contextul alegerilor regionale din martie 2010 şi în condiţiile în care popularitatea lui Sarkozy şi a Guvernului său sunt în scădere. (Anca Aldea)

HEROINĂ BOMBARDATĂ
Poliţia rusă a făcut o descoperire senzaţională în ultimul vagon al trenului deraiat şi aruncat în aer vineri seară pe ruta Moscova - Sankt Petersburg. Agenţii care au căutat fiecare vagon în parte au găsit o geantă cu 1,5 kilograme de heroină, în valoare de 2,5 milioane de ruble. Conform datelor preliminare, în explozie şi-au pierdut viaţa cel puţin 30 de persoane. Presa britanică informează că vina ar aparţine unui grup de rebeli care acţionează împotriva Moscovei dintr-un "cartier general" aflat în Caucaz. (Anca Aldea)

DECIZIE SUA
Preşedintele SUA, Barack Obama, ar putea anunţa mâine că va trimite în Afganistan alţi 9.000 de puşcaşi marini, scrie Washington Post. Un raport dat publicităţii ieri arată că deficitul de trupe americane a împiedicat capturarea lui Ussam bin Laden în 2001, în Afganistan. (A.A.)

BAL LA PARIS

24 de tinere provenind din aristocraţia internaţională, moştenitoare ale unor mari capitaluri industriale, fiice de politicieni sau de artişti celebri, au dansat pe un vals de Strauss, dar şi pe melodia "Billie Jean" în deschiderea Balului debutantelor. La dineul de lux, care a avut loc la Paris la sfârşitul săptămânii, debutantele au defilat în rochii de seară, creaţii ale marilor designeri, la braţul cavalerilor. (A.A.)

SCANDAL
Lordul Peter Mandelson ar putea fi verificat de Comisia Europeană, din cauza unei relaţii de prietenie cu un oligarh rus care a beneficiat de scutiri de taxe din partea CE, în perioada în care politicianul britanic era comisar european. Potrivit cotidianului britanic The Independent, o nouă anchetă s-ar putea contura în cazul lui Mandelson şi al prieteniei sale cu oligarhul Oleg Deripaska. (A.A.)

CASA DOINEI CERNEA, SPARTĂ

Casa Doinei Cornea din Cluj-Napoca a fost spartă, duminică la prânz, după ce a fost forţată uşa de la intrare, din casă fiind furaţi între 4.000 şi 4.500 de lei, în momentul jafului fosta disidentă anticomunistă nefiind acasă. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Cluj, Gina Pop, a declarat că Doinea Cornea nu era acasă în momentul în care i-a fost spartă locuinţa, incidentul fiind anunţat la 112 de către fiul acesteia. La faţa locului s-a deplasat o echipă de poliţişti criminalişti, fiind începută o anchetă pentru prinderea autorului sau autorilor jafului. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe