x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

29 Noi 2009   •   00:00

30 noiembrie 2009



INDEPENDENŢA KOSOVO, ÎN FAŢA CURŢII
Preşedintele sârb, Boris Tadici, s-a declarat "optimist", înaintea debutului audierilor la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) privind proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo. "Argumentaţia juridică este de partea Serbiei şi sunt convins că CIJ va ţine cont de pericolul pe care îl reprezintă o secesiune motivată etnic pentru relaţiile internaţonale", a declarat Tadici. Autorităţile kosovare au proclamat independenţa la 17 februarie 2008. Belgradul, care consideră Kosovo ca provincia meridională a Serbiei, a obţinut din partea Adunării Generale a ONU posibilitatea pronunţării CIJ asupra legalităţii acestei independenţe. (A.A.)

A/H1N1: REPUBLICA MOLDOVA A ÎNREGISTRAT PRIMA VICTIMĂ
Un transnistrean în vârstă de 80 de ani a murit săptămâna trecută din cauza noii gripe. Omul suferea de o boală pulmonară cronică, informează Jurnalul de Chişinău, citat de Mediafax. Bărbatul s-a tratat singur timp de două săptămâni, nesolicitând asistenţă medicală. Vaccinarea împotriva virusului gripal A/H1N1 va începe în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii decembrie. Vaccinul va fi gratuit şi nu va putea fi procurat în farmacii. El va fi administrat în primul rând personalului medical, femeilor gravide şi copiilor. Republica Moldova va primi din România un lot de 400.000 de doze de vaccin împotriva virusului A/H1N1. (A.A.)

APE TULBURI ÎN LIGA NORDULUI
Dezbaterea privind dreptul de vot şi plafonarea indemnizaţiilor de şomaj pentru imigranţi generează contradicţii în coaliţia premierului Italiei, care trebuie să-şi adapteze discursul între aliaţii săi populişti din Liga Nordului şi aripa mai moderată a propriului partid, transmite agenţia France Presse, citată de Mediafax. Liga Nordului a acceptat sâmbătă să-şi retragă amendamentul care propunea reducerea la şase luni a duratei în care un muncitor imigrant poate beneficia de asigurarea de şomaj. Biserica a condamnat iniţiativa unui primar din Liga Nordului de a înregistra până la Crăciun toţi străinii din localitatea sa şi de a-i denunţa autorităţilor pe clandestini. (A.A.)

INTRUŞII CER BANI PENTRU EXPERIENŢA LA CASA ALBĂ
Un cuplu american care a pătruns neinvitat în Casa Albă îşi vinde povestea pe bani grei, notează New York Times. Michaele şi Tareq Salahi ar fi urmat să apară luni în emisiunea televizată Larry King Life, transmisă de CNN, deoarece conducerea postului nu a acceptat (deocamdată) oferirea a sute de mii de dolari pentru povestea celor doi. Cuplul, care a pus într-o situaţie dificilă serviciile secrete de la Casa Albă, trecând prin filtrele de securitate fără a fi opriţi şi pozând împreună cu preşedintele Barack Obama şi cu alţi oaspeţi, nu a făcut nici un fel de comentarii. Directorul unei reţele de televiziune a declarat, sub protecţia anonimatului, că soţii Salahi "cer cele mai bune oferte de la toate televiziunile". Separat, un purtător de cuvânt al CNN a confirmat că apariţia la emisiunea lui Larry King a fost amânată de luni pentru vineri. (A.A.)

INUNDAŢII ÎN DEŞERT

Inundaţiile din ultimele zile din Arabia Saudită au provocat moartea a cel puţin 103 persoane. Ploile abundente au aruncat în haos oraşul-port Jeddah, unde autorităţile au reuşit să salveze peste 1.400 de persoane din calea apei, informează Reuters. Presa saudită, care a publicat în repetate rânduri informaţii despre situaţia catastrofală a sistemului de canalizare a oraşului, a arătat şi de data aceasta cu degetul înspre "vinovaţi". (A.A.)

IRANUL, PE CAI MARI
Guvernul iranian a ordonat duminică Agenţiei iraniene de Energie Atomică să lanseze lucrările de construcţie la cinci locaţii deja alese pentru uzine de îmbogăţire a uraniului şi să înceapă să caute locuri pentru alte cinci uzine, a anunţat televiziunea iraniană, citată de agenţia France Presse. Anterior, Parlamentul a cerut Guvernului de la Teheran reducerea cooperării cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în urma rezoluţiei acesteia care condamna Iranul pentru programul său nuclear controversat. (A.A.)

×
Subiecte în articol: externe