x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

08 Dec 2009   •   00:00

8 decembrie 2009



ROMÂNCĂ ARESTATĂ ÎN IRLANDA
O româncă din Dublin a fost amendată pentru cerşit "agresiv", transmite publicaţia The Herald, citată de Mediafax. Judecătoarea Mary Collins, care a afirmat că este sătulă, din proprie experienţă, de cerşetori care "împiedică, hărţuiesc şi blochează" trecătorii, a condamnat-o pe Carmen Ilie, în vârstă de 20 de ani, la plata unei amenzi de 200 de euro pentru cerşetorie "agresivă". Potrivit ziarului The Herald, judecătoarea i-a cerut româncei să semneze că este de acord să nu mai pătrundă în zona în care a fost prinsă cerşind.

ELVEŢIA: AJUTOR FINANCIAR PENTRU ROMÂNIA
Parlamentul elveţian a aprobat luni acordarea a 257 de milioane de franci (aproximativ 170 de milioane de euro) României şi Bulgariei în cadrul contribuţiei Elveţiei la extinderea UE, informează publicaţia online Swissinfo.org, citată de Mediafax. Procedurile au fost urmate ca la carte, scrie Swissinfo, după Consiliul Naţional (Camera inferioară), Consiliul Statelor (Camera superioară) acceptând această finanţare. Această sumă nu va merge la Bruxelles, nici în casieriile celor două state, ci în proiecte elveţiene realizate în colaborare cu partenerii locali, a dat asigurări senatorul radical Dick Marty (PLR/dreapta). El a recunoscut că în ambele ţări există în continuare probleme de proastă guvernare şi corupţie. Marty a dat asigurări că Elveţia a luat măsuri pentru a asigura buna funcţionare a sistemelor de control. La rândul său, ministrul de Externe, Micheline Calmy-Rey, a subliniat că Berna are "tot interesul să vadă că aceste două ţări se integrează, deoarece acest lucru consolidează stabilitatea, securitatea şi prosperitatea pe continentul european, de care profită şi Elveţia".
Proiectele finanţate prin acest ajutor suplimentar se vor realiza prin Direcţia de dezvoltare şi cooperare (DDC) şi Secretariatul de Stat pentru Economie (SECO). Din cele 257 de milioane de franci (170 de milioane de euro), 76 de milioane (50 de milioane de euro) vor fi destinate Bulgariei, iar 181 de milioane (120 de milioane de euro) României. (Mediafax)

EDIL DUPĂ GRATII

Primarul Capitalei afgane, Kabul, a fost condamnat luni la patru ani de închisoare pentru corupţie, informează agenţia France Presse, citată de Agerpres. Potrivit procurorului general adjunct din Kabul, Enayat Kamal, afacerea pentru care a fost condamnat edilul Mir Abdul Ahad Sahbi a scos la iveală o delapidare de fonduri publice în valoare de aproximativ 11.000 de euro. Această condamnare intervine în contextul în care, aflat sub presiunea comunităţii internaţionale şi a Statelor Unite, preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, care tocmai a fost reales în funcţie, a promis să lupte împotriva corupţiei care afectează ţara până la vârful ierarhiei guvernamentale.

BISERICI DE VÂNZARE ÎN SUA

Biserica Catolică din Statele Unite se pregăteşte să vândă 50 dintre cele 250 de biserici din Cleveland (statul Ohio). Potrivit cotidianului ungar Nepszabadsag, citat de agenţia ungară de ştiri MTI şi preluat de Agerpres, bisericile scoase la vânzare aparţin minorităţilor ungară, poloneză, cehă şi lituaniană. Cei mai revoltaţi s-au arătat ungurii din comunitatea Bisericii Sfântul Emeric, care au cerut în van episcopului Richard Lennon salvarea celei mai mari biserici ungare americane, iar apelul enoriaşilor locali către Vatican are de asemenea puţine şanse să schimbe situaţia. Purtătorul de cuvânt al acestei comunităţi, Miklos Peller, a declarat că veniturile din vânzarea valoroasei proprietăţi, construite în urmă cu 105 ani din donaţii ungare, vor relaxa dificultăţile financiare ale Bisericii Catolice din interiorul şi din afara Clevelandului. Peller - scrie Nepszabadsag - se referă la pretenţiile financiare ale victimelor pedofiliei lansate la adresa Bisericii Catolice.

×
Subiecte în articol: externe