x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

de Anca Aldea    |    08 Feb 2010   •   00:00

8 februarie 2010



ENDEAVOUR, LA SOL
NASA a amânat lansarea navetei Endeavour cu 24 de ore din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Endeavour este prima navetă a Agenţiei Spaţiale Americane care va efectua anul acesta o călătorie spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Misiunea constă în instalarea modulului Tranquility şi a sistemului de observare Cupola pe ISS.

IRANUL TRECE LA FAPTE
Preşedintele Iranului i-a cerut ieri directorului Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică, Ali Akbar Salehi, "să înceapă producerea de uraniu (îmbogăţit) în proporţie de 20%". Mahmoud Ahmadinejad le-a transmis marilor puteri că au două-trei luni la dispoziţie să încheie un acord de schimb de uraniu cu Iranul. "Nu există nici o propunere nouă. Am avut un schimb de opinii (...) Dialogul continuă şi trebuie accelerat", a declarat directorul Agenţiei Internaţionle pentru Energie Atomică, Yukiya Amano, după o întrevedere, în Germania, cu ministrul iranian de Externe, Manouchehr Mottaki.

REGINĂ LA 7 ANI
O fetiţă în vârstă de 7 ani a fost aleasă regina unei şcoli de samba din Brazilia. Julia Lira va trebui să performeze, îmbrăcată în ţinută sumară, în faţa a sute de mii de spectatori care vor lua parte la tradiţionalul carnaval de la Rio, care va avea loc între 13 şi 16 februarie. Alegerea Juliei a stârnit o serie de critici în rândurile publicului. Responsabilii pentru drepturile copiilor şi un judecător brazilian fac presiuni pentru a opri participarea fetiţei la carnaval, însă tatăl Juliei a declarat că fiica sa este foarte talentată şi poate cu uşurinţă să danseze samba.

IZOLARE
Cilindrul lui Cirus, cea mai veche declaraţie a drepturilor omului din lume, a rupt relaţiile dintre British Museum din Londra şi regimul de la Teheran, transmite AFP. Potrivit iranieilor, celebrul artefact, care se află în muzeul britanic, ar fi trebuit returnat Teheranului, însă Londra a tot amânat decizia. Cilindrul din argilă, descoperit în 1879 lângă Bagdad, conţine o proclamaţie a regelui persan Cirus al II-lea după cucerirea Babilonului (în 539 î.Hr.)

×
Subiecte în articol: externe