x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

13 Iun 2010   •   00:00

13 iunie 2010

KÎRGÎZSTANUL, ÎN FLĂCĂRI
Cel puţin 100 de persoane au murit şi peste 1.250 au fost rănite în urma violenţelor interetnice izbucnite joi seara în sudul Kîrgîzstanului, a anunţat duminică Ministerul Sănătăţii de la Bişkek. Potrivit agenţiilor străine de presă, cel puţin 75.000 de refugiaţi uzbeci din Kîrgîzstan au trecut graniţa în Uzbekistan în ultimele câteva zile. Agenţia rusă de ştiri RIA Novosti a anunţat că majoritatea acestor refugiaţi sunt oameni în vârstă, femei şi copii şi mulţi dintre ei sunt răniţi. Mai multe grupuri de kîrgîzi din regiunea Osh (sudul ţării) au incendiat satele uzbecilor, le-au măcelărit locuitorii şi au spart mai multe secţii de poliţie în căutarea armelor de foc, informează Associated Press. "Schimburile de focuri continuă, se pot auzi peste tot, mai multe clădiri sunt în flăcări, oamenii sunt speriaţi", a declarat un reprezentant al guvernului provizoriu din Kîrgîzstan. Situaţia a scăpat de sub control, iar Guvernul provizoriu, susţinut de uzbeci şi contestat de kîrgîzi, a rechemat, sâmbătă dimineaţă, ofiţerii de poliţie şi de armată aflaţi în retragere şi le-a ordonat să deschidă focul asupra oricărui manifestant violent. Tot sâmbătă, Rusia a anunţat că acordă ajutor umanitar Kîrgîzstanului, însă nu este dispusă să ofere şi asistenţă militară, deoarece acolo are loc un conflict intern, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, după ce autorităţile de la Bişkek au solicitat sprijin militar pentru a face faţă violenţelor interetnice, informează Agenţia France Presse. Potrivit unor surse din cadrul Armatei ruse, Moscova a decis trimiterea, la baza sa din Kant (nordul Kîrgîzstanului), a trei avioane cu paraşutişti. Paraşutiştii ruşi urmează "să suplimenteze protecţia obiectivelor militare ruse şi să garanteze securitatea militarilor şi a membrilor familiilor acestora", au precizat sursele citate, conform Agenţiei Interfax. (A.A.)

SPANIA ÎŞI VA REVENI ÎNCET DIN CRIZĂ
Revenirea economiei spaniole va fi lentă în acest an, din cauza măsurilor de austeritate şi a reducerilor de cheltuieli adoptate de Guvern, a declarat ministrul Economiei de la Madrid, Elena Salgado, citat de AFP. "Pentru 2010 este greu de crezut că va exista un avans net al ratei de angajare. Prin finalizarea restructurării financiare şi aprobarea reformei în domeniul muncii, stabilim bazele pentru recuperarea potenţialului de creştere care, în Spania, este mare. Ştim că revenirea va fi lentă, însă ritmul va accelera începând cu anul viitor", a declarat Salgado cotidianului El Pais. Peste trei zile, Guvernul Spaniei va prezenta un pachet de măsuri pentru sectorul muncii, pentru dinamizarea pieţei de profil, în condiţiile în care rata şomajului a atins cel mai ridicat nivel din zona euro, de peste 20%. Reforma este considerată o urgenţă de către Fondul Monetar Internaţional, care descrie piaţa spaniolă a muncii ca fiind prea rigidă. Economia spaniolă a crescut cu 0,1% în primul trimestru, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, după un an de recesiune. Pentru ansamblul acestui an, guvernul anticipează o scădere economică de 0,3%, iar pentru 2011 estimează o creştere de 1,3%.

SLOVACIA: FICO, ÎNSĂRCINAT CU FORMAREA GUVERNULUI
Premierul Slovaciei, Robert Fico, şi-a anunţat duminică disponibilitatea de a forma un nou guvern, aşa cum i-a cerut preşedintele ţării, Ivan Gasparovic. Partidul condus de Fico, Smer-SD, a obţinut cel mai mare număr de voturi la alegerile legislative de sâmbătă, respectiv 34,79% din voturi, conform rezultatelor anunţate duminică. "Am câştigat alegerile. Daţi-ne voie să sperăm la formarea unui guvern, în baza unui mandat din partea preşedintelui republicii", a spus premierul. Smer-SD nu mai dispune de majoritate în Parlament, în condiţiile în care unul dintre aliaţii din actuala coaliţie nu a reuşit să depăşească pragul electoral. Partidele din Opoziţia de dreapta şi de centru dispun însă, împreună, de 79 dintre cele 150 de mandate ale Consiliului Naţional (Parlamentul unicameral slovac).

VOT ÎN BELGIA PENTRU FORMAREA NOULUI PARLAMENT FEDERAL
Belgienii au fost chemaţi la urne duminică pentru a desemna noul Parlament federal. Primul loc în preferinţele electoratului flamand este ocupat, potrivit primelor rezultate oficiale parţiale, de separatiştii flamanzi din partidul N-VA (Noua Alianţă Flamandă), în timp ce Partidul Socialist s-a clasat pe primul loc în Wallonia şi la Bruxelles. Dacă rezultatul se va confirma, N-VA, partid care susţine independenţa Flandrei, va deveni principala formaţiune politică flamandă, ceea ce va face dificilă formarea unui guvern de coaliţie cu partidele francofone. Votul de duminică, considerat obligatoriu, potrivit legii, a avut loc într-un moment de criză între comunităţile flamandă şi francofonă, care ar putea oferi separatiştilor flamanzi un avans important. Înlăturarea Guvernului de coaliţie al creştin-democratului flamand Yves Leterme a fost determinată, la sfârşitul lunii aprilie, de un vechi diferend privind drepturile lingvistice, electorale şi judiciare ale minorităţii francofone de la periferia flamandă a oraşului Bruxelles. O altă dimensiune a conflictului este de ordin instituţional, cele două comunităţi având viziuni diferite asupra noii reforme a statului federal - Flandra solicită o mai mare autonomie, în timp ce comunitatea francofonă susţine solidaritatea naţională.

×
Subiecte în articol: externe