x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stoltenberg condamnă anexările,dar transmite Ucrainei că aderarea la NATO necesită unanimitate

Stoltenberg condamnă anexările,dar transmite Ucrainei că aderarea la NATO necesită unanimitate

30 Sep 2022   •   23:35
Stoltenberg condamnă anexările,dar transmite Ucrainei că aderarea la NATO necesită unanimitate
Sursa foto: Hepta

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat vehement, vineri seară, anexările teritoriale decise de Rusia, avertizând că generează escaladarea conflictului, dar a amintit Ucrainei că admiterea în Alianţa Nord-Atlantică necesită unanimitate.

Mobilizarea militară decisă de preşedintele Vladimir Putin şi anexările teritoriale "constituie cea mai gravă escaladare a conflictului de când Rusia a invadat Ucraina în februarie", a declarat Jens Stoltenberg, potrivit postului de televiziune CNN.

"Putin a mobilizat sute de mii de trupe suplimentare, s-a angajat în ameninţări nucleare iresponsabile, iar acum a anexat ilegal noi teritorii ucrainene. Aceste acţiuni reprezintă cea mai gravă escaladare a conflictului de la începerea acestuia", a subliniat secretarul general al NATO.

Referindu-se la afirmaţiile preşedintelui Volodimir Zelenski privind candidatura Ucrainei pentru integrarea în NATO în procedură rapidă, Jens Stoltenberg a reamintit, potrivit cotidianului Le Figaro, că orice decizie de admitere a unui stat în Alianţa Nord-Atlantică necesită unanimitate din partea liderilor ţărilor membre.

"Ucraina are dreptul de a prelua din nou controlul asupra teritoriilor ocupate cu forţa, iar noi vom susţine acţiunile de eliberare a acestor teritorii", a subliniat Jens Stoltenberg.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie şi a cerut armatei ucrainene să înceteze acţiunile beligerante, ameninţând cu o ripostă militară cu arme strategice.

Ucraina va cere integrarea în Alianţa Nord-Atlantică prin procedură rapidă, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski, ca reacţie la decizia Rusiei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: jens stoltenberg