Pentagonul pregăteşte atacuri împotriva Siriei mai lungi şi mai intense decât s-a prevăzut, timp de trei zile, a relatat duminică cotidianul Los Angeles Times, preluat de AFP.
Strategii americani optează pentru un baraj masiv de tiruri cu rachete, urmat rapid de alte atacuri asupra unor ţinte ratate sau care nu au fost distruse în urma intervenţiei iniţiale, potrivit responsabililor de la Pentagon citaţi de ziar. Doi ofiţeri americani au declarat publicaţiei că de la Casa Albă s-a cerut o listă cu obiective lărgită pentru a include „mult mai multe” decât lista iniţială, care indica circa 50 de obiective.
Cine intervine
Planificatorii Pentagonului au în vedere de acum participarea bombardierelor forţelor aeriene, precum şi a celor cinci distrugătoare americane care patrulează în prezent în Mediterana orientală, pentru a lansa rachete de croazieră şi rachete sol-aer, rămânând în afara ariei de acţiune a apărării aeriene siriene, potrivit raportului. Portavionul Nimitz cu escorta sa - un crucişător şi trei distrugătoare poziţionate în Marea Roşie - poate să lanseze de asemenea rachete de croazieră asupra Siriei.
Şase avioane de luptă turce F-16 au fost trimise duminică la frontiera cu Siria, într-o misiune de recunoaştere, a relatat cotidianul turc Sabah, citat de agenţia RIA Novosti.
Avioanele F-16 staţionate în provincia Diyarbakir (sud-est) au ca misiune să detecteze deplasările de-a lungul liniei de frontieră. Potrivit cotidianului, piloţii avioanelor sunt autorizaţi să deschidă focul în caz de nevoie.
Germania nu participă
Cancelarul german, Angela Merkel, exclude posibilitatea ca Germania să participe la o intervenţie militară în Siria, potrivit Europa Press. „Germania nu va participa la nicio operaţiune militară în Siria”, afirmă Angela Merkel într-un interviu pentru Bild am Sonntag, potrivit sursei citate. Totodată, cancelarul german cere să se publice cât mai repede raportul inspectorilor ONU privind folosirea armelor chimice la 21 august în apropiere de Damasc.
Potrivit cancelarului, „trebuie să se garanteze că folosirea acestor teribile arme de distrugere în masă nu se va repeta şi că responsabilii vor da socoteală”. Numai printr-un „proces politic” se poate ajunge la pace în Siria, subliniază Angela Merkel.
Ankara întăreşte securitatea la graniţă
În aşteptarea unei eventuale intervenţii militare în Siria vecină, Ankara şi-a întărit măsurile de securitate la frontiera turco-siriană. În prezent, 15.000 de soldaţi ai armatei terestre turce, circa 450 de tancuri şi vehicule blindate, precum şi peste 150 de mitraliere grele au fost transferate în regiune, informează RIA Novosti.
|ntre timp, în Siria, rebelii au preluat controlul asupra oraşului creştin Maalula, după plecarea armatei. Maalula, un simbol şi parte din patrimoniul UNESCO, este oraşul în care încă se mai vorbeşte aramaica. În timpul lui Hristos, limba maternă a populaţiei Palestinei era aramaica. Maalula, care se află la 55 kilometri nord de Damasc, este unul dintre cele mai renumite oraşe creştine din Siria.
În cursul nopţii, trupele regimului au intrat în oraş, dar rebelii au trimis întăriri şi au putut prelua controlul în tot oraşul după lupte violente în cursul nopţii. Soldaţii s-au repliat atunci la marginea localităţii. Contactată telefonic, o locuitoare din Maalula a confirmat retragerea armatei şi prezenţa forţelor rebele în oraş. Oraşul îşi datorează renumele grotelor troglodite, datând din primele secole ale creştinismului. Majoritatea creştinilor sunt greco-catolici, în oraş domnind înţelegerea, până la declanşarea violenţelor din Siria.
Rebelii sunt constituiţi în special din combatanţi aparţinând grupării sunnite extremiste Frontul Al-Nosra care s-a alăturat rebelilor care vor să răstoarne Guvernul sirian şi care a revendicat numeroase atentate sinucigaşe şi cu maşină-capcană pe întreg teritoriul ţării.
Luptele pentru preluarea controlului în Maalula au început miercuri, cu un atac sinucigaş al Frontului Al-Nosra contra unei poziţii a armatei, la una dintre intrările în oraş. Necunoscut înainte de revolta din Siria, Frontul Al-Nosra vrea instaurarea unui stat islamic în Siria. Recent, tensiunile dintre Al-Nosra şi rebeliunea denumită moderată, Armata Siriană Liberă, au crescut, ca urmare a înmulţirii abuzurilor din partea forţelor jihadiste.
Miniştrii de externe ai Uniunii Europene au susţinut sâmbătă un răspuns „clar şi contondent” la presupusa folosire de arme chimice în Siria.
Cei 25 au cerut totodată ca raportul inspectorilor ONU despre atacul din 21 august să fie publicat cât mai repede şi au salutat intenţia preşedintelui francez Francois Hollande, care a spus că vrea să citească raportul înainte de a se decide cu privire la o eventuală acţiune militară.