x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe STRATFOR despre mâna Rusiei în Kîrgîzstan

STRATFOR despre mâna Rusiei în Kîrgîzstan

de Mihaela Matachita    |    09 Apr 2010   •   00:00

Înlăturarea regimului din Kîrgîzstan este cea mai recentă acţiune a Moscovei pentru a-şi (re)extinde influenţa în republicile fost sovietice, după ce Rusia a "cuminţit" deja Georgia şi Ucraina, potrivit agenţiei de analiză STRATFOR.

Guvernul interimar kirghiz, proclamat miercuri de opoziţie la Bişkek, are legături strânse cu Rusia. Premierul rus Vladimir Putin susţine noul Guvern, oferind totodată sprijin financiar sau de altă natură. Joi, Rusia a trimis 150 de membri ai trupelor paramilitare de elită la baza militară din Kant, situată la circa 30 de kilometri de capitala Bişkek.

Kîrgîzstanul a fost frecvent scena protestelor. Dar faptul că manifestaţiile de miercuri s-au transformat într-o revoltă, urmată de înlăturarea Guvernului, apoi de instalarea unui Executiv interimar, pregătit să controleze situaţia, denotă că evenimentele ar fi fost orchestrate din afară. Potrivit surselor STRATFOR prezente la faţa locului, în timpul protestelor ar fi fost constatată o prezenţă considerabilă de efective din cadrul Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei.

Această ţară central-asiatică are o poziţie geografică strategică: puterea care reuşeşte să controleze Kîrgîzstanul poate exercita presiuni asupra mai multor ţări precum Kazahstan, China, Tadjikistan, Uzbekistan.

În Kîrgîzstan a avut loc, în 2005, "Revoluţia Lalelelor", care l-a adus la putere pe preşedintele Kurmanbek Bakiev. În urma actualelor revolte, acesta s-a refugiat în sudul ţării, insistă că nu demisionează şi vrea să discute. Bakiev nu este un prooccidental, dar este dispus să se ralieze cu oricine care ar oferi mai mult. Iar Statele Unite erau pe cale de acţiona în acest sens.

SUA şi-au păstrat încă din 2001 centrul de tranzit de la aeroportul internaţional din Manas, care este folosit ca un element-cheie din punct de vedere logistic pentru operaţiunile militare din Afganistan. Prin comparaţie, Rusia dispune de patru şi, în curând, cinci instalaţii militare în Kîrgîzstan.

Rusia a arătat că este dispusă să acţioneze chiar militar împotriva republicilor fost sovietice care vor să iasă de sub tutela sa şi să adere la NATO: în 2008, a declanşat un război împotriva Georgiei conduse de adepţii "Revoluţiei Trandafirilor", iar la începutul lui 2010, şi-a organizat forţele în Ucraina pentru a fi alese în mod democratic şi a înlocui astfel Guvernul prooccidental ales în urma "Revoluţiei Portocalii".

×
Subiecte în articol: externe